Suositut tekstit

sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Tietokone ja tiede

 Tietokoneet ovat suuresti helpottaneet tieteen tekemistä. Nykyään tiedeartikkeleihin pääseen Yliopiston tietokoneilta (ja kotoa). Ei tarvitse enää istua kirjastossa ja kopioida artikkeleita vaan niihin pääsee suoraan käsiksi. Lisäksi työkalut kuten Mathematica ja Matlab auttavat laskujen laskemisessa suuresti. Tälläistä työkalujen paljoudesta ei ennen vanhaan tarvinnut edes haaveilla. 

Kaiken teoria (7) IMDb 7,7

Su 14.02.2021 klo 21.35, Nelonen

(The Theory of Everything 2014). Romanttinen draamaelokuva maailmankuulun fyysikon Stephen Hawkingin avioliitosta, urasta ja elämästä, joka jatkui kymmeniä vuosia, vaikka hän sai vain pari vuotta elinaikaa ALS-diagnoosinsa jälkeen. Eddie Redmayne palkittiin roolisuorituksestaan Hawkingina Oscarilla. Pääosissa: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney, David Thewlis. Ohjaus: James Marsh. (118')

https://www.iltapulu.fi/kaiken-teoria/2021021421354 

Kaiken teoria -elokuvassa näkee kuinka ankeata tieteen tekeminen ennen halpoja ja tehokkaita tietokoneita oli. Kaikki piti laskea käsin paperilla: ei ollut mitään apuvälineitä. Omalla tavallaan käsin tekemisessä on oma viehätyksensä, mutta kaiken tekeminen manuaalisesti, on silti hirvittävän hidasta. Youtubesta ei voi katsoa tíedejuttuja vaan kaikki luennot pitää mennä kuuntelemaan paikan päälle. Tälläinen ei varmaa ole kovin suuri ongelma Oxfordissa, jossa huippuluennoitsijat (kuten Robert Penrose) pitävä luentoja mutta Suomessa tilanne on vielä ankeampi. 

Tiedeartikkelien heikko saatavuus yliopiston ulkopuolella on suuri ongelma. Monet tiedelehdet eivät ole vapaasti luettavissa Internetissä. Tämä on ongelma jo valmistuneiile, jotka haluaisivat seurata tiedejuttuja valmistuttuaan. Itsekin olen jo valmistunut eli tämä on ongelma. Ongelma on tietysti helppo ratkaista sillä, että menee kirjoille täydennysopiskelija. Silloin voi käyttää etänä kirjaston tietokantoja. Tämä ei ole vaihtoehto niille, joilla ei ole täydennysopiskelijan oikeutta opiskeluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti