Suositut tekstit

tiistai 14. toukokuuta 2024

Varmuuskopiointi

Nykyaikana kannattaa aina muistaa ottaa varmuuskopiointi. Varmuuskopiointi helposti unohtuu. Itsellä on kaikki omat jutut laitettu yhteen kansioon. Aina sitten kopioin koko kansion. Kannattaa kopioida useampaan paikkaan. USB tikut ovat hyviä ja halpoja. Kannattaa aina säästää vanhat kopiot eli jos jotain katoaa niin aina ainakin joku kopio hengissä. Tavalliselle ihmiselle kopioiden säilyttäminen useassa eri rakennuksessa on ehkä vaikeaa organisoida mutta kannattaa ainakin yrittää laittaa useampaan paikkaan. 

Eri asia sitten on jos omat tiedot ovat sillälailla arvokkaita että ne pitää pitää salassa. Tiedostojen salaaminen onkin iso ongelma. Kaupoissa myydään sellaisia muistitikkuja joissa on mahdollisuus laitetason salaukseen. Tällainen voi olla hyvä vaihtoehto arvokkaiden tietojen säilyttämiseen. Helpointa on jos tiedot mitä haluaa säilyttää ovat sellaisia että ne eivät ole kovinkaan salassa pidettäviä, koska silloin niiden varmuuskopiointi on helppoa. Salattavien tiedostojen varmistaminen onkin jo sitten paljon vaikeampaa. Lisäksi jos tietoa on hirveästi niin sen tallentaminen ja kopioinnissa on oma hommansa. Helpoimmalla pääsee kun ei ole liikaa tietoa.

Tietoja voi varmuuskopioda incrementaalisesti tai sitten kaikki tiedot. Itse suosittelen, että kopioit kaikki tiedot niin ei tule ongelmia. 

Täysi kopionti vie tietysti hirveästi tallennustilaa mutta on monessa mielessä paras vaihtoehto. Kannattaa hankkia useampi USB SSD niin niille mahtuu paljon ja kopiointi vie vähemmän aikaa. 

Itse en ota valokuvia niin ei tarvitse niitä kopioida. Kannattaa miettiä kannattaako sitä tietoa turhaan tuottaa kun sen varmistaminen on niin vaikeaa.

Kannattaa tarkkaan miettiä mikä on tiedon arvo. Jos arvo on suuri; niin varmuuskopionti kannattaa hoitaa hyvinkin tarkkaan. Lisäksi aina pitää tarkistaa, että on todella kopioitu eikä luottaa automaatioon. Automaatio on hyvä mutta kun tarkistaa aina mitä on kopioitu ja säilyttää edelliset versiot niin kyllä tiedot ovat aika hyvässä tallessa. Tietysti aina voi osua asteroidi asumispaikkaan. Tälläiset riskit ovat tietysti harvinaisia mutta niitä aina sattuu joskus. Sinällään jos on kovin arvokasta tietoa; niin se kannattaa varmuuskopioida jonnekin pilveen. Tietynlaista tietoa voi vaikka tulostaa paperille. Paperille tulostaminen on aika hyvä tapa varmuuskopioida tietoa. Sitä ei tietysti saa helposti elektroniseen muotoon mutta toisaalta paperilla tieto on kuitenkin sellaisessa muodossa, että siihen ei virukset ja kiristysohjelmat pääse käsiksi. Jos on hirveitä määriä varmuuskopioitavaa, niin sitten perinteinen nauha voi olla hyväkin vaihtoehto. Magneettinauhaa käytetään vieläkin aika paljon. Itse suosittelen ostamaan laadukkaan usb SSD kovalevyn. Niitä saa aika halvalla. Tietysti aina kannattaa miettiä, että minkälaisia riskejä vastaan kannattaa varautua. Parasta olisi jos varmuuskopiointi menetelmät olisivat erilaisia eli silloin ei olisi niin suurta riskiä siihen, että yksittäisen teknologian ongelmat tuhoaisivat kaiken tiedon. Tietyssä mielessä perinteinen kerran kirjoitettava DVD tai Blueray levy voivat olla hyvä tapa tallentaa aina joskus tietdot. Kerta tallenteinen optinen levy on sanken kestävä esim. vesivahinkoja vastaan tai elektronistapulssia vastaan. Aurinkomyrskykin on aina mahdollinen uhka tiedolle. Aina kannattaa ostaa vain laadukkaita tallennusmedioita eli kalliimpia luotettavina pidettyjä merkkejä. Laatu yleensä maksaa ja tietokoneilussa on omat kustannuksensa eli halvalla ei pääse jos haluaa laatu.

Ainakin joskus joku TDK, BASF, IBM jne on pidetty laadukkaina. Japanilaisia yrityksiä on aina joskus pidetty laadukkaina. Itsellä on ainakin Samsung mediat toimineet. Kiinalaisetkin rakentavat näitä medioita mutta en osaa sanoa ovatko ne riittävän laadukkaita. Laatua ei saa halvalla mutta tietokoneilu ei olekaan mitään halpaa jos haluaa että asiat hoidetaan asiallisesti ja laadukkaaasti. Itse muistan, että olin pankissa töissä ja siellä 1 Gt tietojen turvaaminen maksoin yli 200 000 markkaa vuodessa. Siinä on megatavulla hintaa. Kai se sitten oli jonkinlainen moniportainen moninkertainen salattu menetelmä. Yritystiedot on tietysti salaisia ja salaisuuden ylläpitäminen maksaa. Sama se on tietysti kuluttajallakin kuin yrityksellä: Laatu maksaa hirveästi. 

Yleensäkin kannattaa hankkia vain laadukasta tietokonetavaraa, koska laatu tulee kuitenkin pidemmän päälle halvemmaksi kuin kaikenlaiset ongelmat, jotka johtuvat säästämisestä väärissä paikoissa.

Jos tietokoneilu tehdään huolellisesta ja kustannuksista piittaamatta; niin kyllä koneet toimivat sangen luotettavasti mutta kunnolla tehtynä niin rahaa palaa paljon. Sille ei voi mitään. Se on tietoneilun laki, että vaikka sinällään moni tietokonejuttu on aika edullista; niin silti rahaa menee jos haluaa kunnollista laatua. Sille ei voi mitään. Moninkertainen varmuuskopionti tuntuu tietysti hulluudelta; niin kauan kun mitään ei satu, mutta sitten kun sattuu, niin sitten on mukavaa kun on tehty tietokoneilut kunnolla.

Kannattaa myös miettiä kuinka usein tiedot pitää kopioida, jos kaikki muutokset pitää olla tallessa niin sitten incrementaalinen kopiointi voi olla hyvä vaihtoehto mutta silloinkin pitää muistaa että asiat täytyy kuitenkin varmistaa kaikki kerralla.

https://kotimikro.fi/ohjelmat/varmistus/kuinka-usein-pitaa-varmuuskopioida 

https://www.dropbox.com/backup

Näitä verkkopohjaisia varakopio ratkaisuja on onneksi tarjolla aika halvalla kotikäyttöön. 

Bingin sangen hyvät kannattaa ottaa ylös. Varmuuskopioinnissa ei kannataa säästää vaan ostaa parasta tarjolla olevaa teknologiaa.

Tietojen varmuuskopiointi on tärkeää, ja sen voi tehdä monella eri tavalla riippuen tarpeistasi ja käytettävissä olevista resursseista. Tässä muutamia suosituksia:

1. **Päivittäinen varmuuskopiointi**: Tärkeimmät tiedostot, kuten kuvat, asiakirjat ja muut henkilökohtaiset tiedot, kannattaa varmuuskopioida vähintään kerran päivässä¹.
   
2. **Varmuuskopiointi ulkoiselle kiintolevylle**: Tämä on yksinkertainen ja suhteellisen turvallinen tapa varmuuskopioida tiedostoja. Muista pitää kiintolevy eri paikassa kuin tietokone, jotta molemmat eivät vahingoittuisi samanaikaisesti¹.

3. **Pilvipalvelut**: Pilvipalvelut, kuten Google Drive tai Dropbox, tarjoavat helpon tavan varmuuskopioida tiedostoja automaattisesti ja pääset käsiksi tiedostoihisi mistä tahansa¹.

4. **Varmuuskopiointiohjelmat**: On olemassa ohjelmia, jotka voivat automatisoida varmuuskopiointiprosessin ja helpottaa tiedostojen hallintaa¹.

5. **Monipuolisuus**: Älä luota vain yhteen varmuuskopiointitapaan. Käytä useita eri menetelmiä ja tallenna tärkeitä tiedostoja useisiin paikkoihin².

Muista, että varmuuskopiointi on tärkeää, koska se suojaa tietojasi esimerkiksi laitteiston vikojen, haittaohjelmien hyökkäysten tai muiden odottamattomien tapahtumien varalta. Varmuuskopioinnin tiheys riippuu siitä, kuinka usein tiedostoja muokataan ja kuinka kriittisiä ne ovat. Suunnittele varmuuskopiointistrategiasi huolellisesti ja varmista, että varmuuskopiot ovat ajan tasalla ja toimivia.

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 14.5.2024
(1) Kuinka usein tietokone pitää varmuuskopioida? | Kotimikro.fi. https://kotimikro.fi/ohjelmat/varmistus/kuinka-usein-pitaa-varmuuskopioida.
(2) Tiedostojen varmuuskopiointi | Opiskelijan digitaidot - Helsinki. https://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/4-tietoturva/4-2-suojautuminen-uhkatekijoilta/tiedostojen-varmuuskopiointi/.
(3) Kuinka usein tietokone pitää varmuuskopioida? | Kotimikro.fi. https://bing.com/search?q=miten+tiedot+kannattaa+varakopioida.
(4) Suosituksia tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointiin - HammarData. https://www.hammardata.fi/suosituksia-tarkeiden-tiedostojen-varmuuskopiointiin.
(5) Getty Images. https://www.gettyimages.com/detail/photo/backup-files-and-data-on-internet-with-cloud-royalty-free-image/1162629915.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti