Suositut tekstit

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Sähköyliherkkyys

Iltalehdessä uutisoidaan Janice Tunnicliffestä, 55, jota kutsutaan sähköyliherkäksi.
http://www.iltalehti.fi/allergia/2011051813740803_al.shtml

Sähköyliherkkyyshän ei ole virallinen tauti eikä sen olemassaolosta ole mitään kunnollisia tieteellisiä todisteita. Lähinnä tauti on diagnosoitu potilaan oman kertomuksen mukaan. Itse en usko, että ihminen voi olla oikeasti allerginen sähkölle ja saada siitä oireita.
http://www.telegraph.co.uk/technology/8520405/Meet-the-woman-allergic-to-electricity.html

Sähköyliherkät potilaat vaikuttavan olevan moniongelmaisesti ahdistuneita ja vaikeasti oireilevia. Sinällään sähkölaitteissa käytetään esim. monia kemikaalia kuten palonestoaineita jne. Ihminen voi varmasti olla allerginen erilaisille muoville ja palonestoaineille. Lisäksi sähkölaitteista lähtee ultra- ja infraääniä, joista ihminen voi saada oireita mutta oireilu näistä ei tarkoita, että ihminen olisi allerginen sähkölle eli elektromagneettiselle säteilylle. Myös auringosta lähtee paljon elektromagneettista säteilyä. Saavatko nämä ihmiset myös oireita auringosta vai rajoittuuko oirehtiminen kännyköihin ja wlan tukiasemiin?Wlanista nyt ei paljoa elektromagneettista säteilyä lähde eli jos siitä saa oireita niin pitää olla valtavan herkkä elektromagneettisille aalloille.

Väärädiagnoosi ja väitteet sähköyliherkkyydestä, jota ei ole edes olemassa, eivät paranna ns. sähköyliherkkiä vaan vahvistavat potilaiden uskoa väärään diagnoosiin. Ihminen voi kokea ahdistusta ja saada oireita vaikka mistä mutta aina ihmisen oirehtiminen ei perustu mihinkään fyysiseen ärsykkeeseen vaikka siltä tuntuu. Sähköyliherkillä potilailla on paljon oireita, joiden alkuperä on todennäköisesti muualla kuin sähkössä. Jos potilaat saavat oireita esim. sähkölaitteiden tuottamista infra- ja ultraäänistä, niin silloin tautia ei aiheuta sähkö vaan ilmassa kulkevat äänet, joita ihminen ei tietoisesti kuule. Itse pidän kyllä ultraääniä huomattavasti todennäköisempänä oireiden aiheuttajina kuin sähkömagneettistasäteilyä (joka siis ei ole ionisoivaa säteilyä vaan ihmiselle täysin harmitonta).
http://bluffia.blogspot.com/2009/10/sahkoyliherkkyys-totta-vai-bluffia.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_field

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation_and_health
Ihminen sietää erittäin hyvin sähköä ja radioaaltoja. Itsekin olen altistunut isoillekin tehoille ja en ole havainnut sitä terveysongelmaksi. Kaikkia materia perustuu sähköön, eli itse ainekin on energiaa.

http://hello2helene.blogspot.com/2011/05/maadoitus-holynpolya-vai-ei.html

Sellaisten tautidiagnoosien antaminen, jotka eivät perustu tieteelliseen kokeelliseen tietoon on vastuutonta. Emme voi olettaa, että ihminen itse tietää onko hän allerginen sähkölle eli jos potilas väittää saavansa oireita sähköstä, ei sitä voi pitää totena ilman merkittävää tieteellistä näyttöä, jota ei siis ole. Ensiksi pitää sulkea muut mahdolliset taudit pois, erityisesti pitää kiinnittää erityistä huomiota potilaan käytökseen ja siinä ilmeneviin pakko-oireisiin. Jos potilas on psyykkisesti sairas, lääkärin ei tule pönkittää potilaan harhoja, että potilaan kokema tila ja oireet johtuisivat sähköstä jos niin ei todellisuudessa ole (käytännössä ei siis ole mitään tieteellistä näyttöä sähköyliherkkyydestä vaan kaikki tapaukset johtuvat todellisuudesta jostain muusta). Potilaalle ja potilaan omaisille voi olla psykologisesti helpompaa hyväksyä sähköyliherkkyyys tautidiagnoosina, koska psyyken tauteihin vieläkin liittyy tabuja ja syrjintää mutta väärä diagnoosikaan ei silti paranna potilasta vaan oikea diagnoosi on silti potilaalle paras.
http://hello2helene.blogspot.com/2011/05/maadoitus-holynpolya-vai-ei.html

http://jaanapaju.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71858-verkkojen-vaarat

Vaikutusmekanismi tulee analysoida tarkkaan, koska virheellisestä päättelystä ei ole mitään iloa kenellekään ja se ei ketään paranna.
http://www.iskuryhma.com/2011/04/sairasta-sateilya.html

http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/11/10/sahkoyliherkkyys-tarua-vai-totta

http://www.studio55.fi/oikeusjakohtuus/artikkeli.shtml/1227591

http://silmallapidettava.blogspot.com/2011/02/paa-olkapaa-peppu-polvet-varpaat.html

Jos tietokoneen näytöstä saa oireita, oireet todennäköisesti johtuvat siitä, että näyttö vilkkuu ja näytön vilkkuminen voi silmien kautta aiheuttaa migreeniä ja päänsärkyä. Tietokoneetkin tuottavat ultraääniä eli myös ne voivat aiheuttaa oireita mutta silloinkaan ei ole kyse siitä, että sähkö itsessään aiheuttaisi mitään oireita.
http://turjalainen.blogspot.com/2010/05/kannykkasateily-tuhoaa-aivoja-osa-ii.html

Kännyköissähän voi ihokosketuksen kautta altistua kemikaaleille mutta sekään ei tarkoita että käyttäjä olisi allerginen itse sähkölle vaan ihon kautta imeytyville kemikaaleille.
http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/article365471.ece

http://mustikkatytto.blogspot.com/2011/03/sahkoallergikon-mietteita-ja-faktaa.html
Nopeasti vilkkuva valo (jota ei edes välttämättä tietoisesti havaitse) voi laukaista migreenin ja päänsäryn mutta silloinkaan ei ole kyse siitä, että olisi allerginen sähkölle.
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=89c6c95a-8bae-4c1e-a58b-476d4fa467fb

http://markusjansson.blogspot.com/2009/12/sahkoyliherkkys-roskaa.html

http://luovataito.wordpress.com/2010/12/08/amalgaamipaikat-ja-sahko/

http://metalmaniac.blogs.fi/2007/06/01/valoallergiaa~2371956/

http://www.teknokratiapakolaiset.fi/

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/106477-wlan-mutanttipuut-outo-huhu-saattaa-olla-totta

http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2008/06/knnykn-vaaroista-vihdoin-nytt.html

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/miljonaari-karsii-sateilyallergiasta/art-1288336402474.html

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/43178-metallisia-implantteja-ymparoiviin-kudoksiin-imeytyy-enemman-kannykan-energiaa

Metallisten implanttien lämpeneminen elektromagneettisessa kentässä on ihan perusfysiikkaa. Implantti toimii silloin antennina ja lämpenee, elikkä ei kannata laittaa implantteja niin ei ole ihossa antenneja.





http://www.emfnews.org/







http://www.healthy-house.co.uk/news/2011/01/28/Could-you-be-Electro-Sensitive.php

http://commingdigital.blogspot.com/2011/05/this-woman-is-allergic-to-electricity.html

http://jpoli.blogspot.com/2011/05/yhteiskunnan-etu-ja-saasteet.html

http://tietsikka.blogspot.com/2011/05/sahkoherkkyys-jatkoa-sahkoyliherkkyys.html

10 kommenttia:

  1. Tilan nimi on nykyään sähköherkkyys eikä sähköallergia, jotta ihmiset eivät luulisi, että kukaan edes väittää, että oireilun taustalla on sama mekanismi kuin allergioissa.Kyseessä on tila, jolloin ihmisen sietokyky sähkömagneettisille kentille on alentunut. Vaikuttavia mekanismeja voi olla monia. Ehkäpä kerron joku päivä niistä lisää.

    Kukaan ei enää kiistä, että ns. kännykkäsäteily saa solujen DNA:ssa aikaan muutoksia, DNA-ketjujen katkeamisia siis. Darius L... niminen tyyppi teki löydön ekana maailmassa ollessaan vielä töissä Suomen säteilyturvakeskuksessa.

    Vahvan terveyden ja immuniteetin omaavilla ihmisillä kehon korjaavat toiminnot paikkaavat säteilyn aiheuttamia vaurioita, mutta sähköherkillä korjaus- ja puolustusmekanismit ovat heikommatja syntyy erilaisia oireita. Sähköherkkien on todettu keskimääräistä useammin omaavan myös neurologisia ja allergisia terveysonegelmia...eipä ihme , että he ovat herkempiä myös monille muille ympäristön vaikutuksille.

    Kyseessä ei voi olla vain pelkkä psyykkinen ongelma, koska myös mm kännykkämastojen vaikutuksille altistuvien lintujen on todettu kärsivän. Voimakkaamman säteilytason alueen lintujen poikasilla on ollut mm kohonnutta kuolleisuutta, poikaskatoa.Ionisoimaton säteily vaikuttaa myös eläimiin joten käänteisestä placebosta ei ole kyse.Monet sairaudet mm syöpä ovat olleet yleisempiä kännykkäsäteilylle altistetuissa eläinryhmissä kuin verrokkiryhmissä.

    Myös ihmisten epidemiologisissa tutkimuksissa voimakkaamman sähkömagnettisen altistuksen alueilla monet oireet ja vaivat ovat olleet ihmisillä yleisempiä kuin verrokkialueilla. Esim juuri huimaus, päänsärky , unettomuus, sydämenrytmihäiriöt, jatkuva uupumus. Monet ihmiset ,jotka saavat oireita näistä erilaisista sähkömagneettisista kentistä eivät edes tajua sitä ennen kuin tila menee todella pahaksi...jos sittenkään.

    Sähkömagneettisten kenttien sietokyky on myös yksilöllistä. Monet sähköherkät saavat oireita myös auringonvalosta eivät tosin läheskään kaikki. Se mille aaallonpituudelle kukin on erityisen herkkä on myös yksilöllistä.

    Onhan myös niinkin, että jotkut ylensäkin kestävät paremmin esim juuri auringolle tai tupakalle altistumista kuin toiset. Jotkut voivat saada auringonvalon vaikutuksesta ihottumaa, palaa tai jopa ihosyövän, toiset kestävät ruskeina paahtuneina koko elonsa hyvin aurinkoa. Joku tupakoitsija elää hyvässä kunnossa 90 vuotiaaksi joku toinen kuolee 50 vuotiaana keuhkosyöpään.

    Se, että sinä et paljosta altistuksesta huolimatta oireile sähkömagneettisille kentille ei tietenkään todista mitään siitä, eikö joku toinen voisi oireilla.

    Ei kannata olla turhan ennakkoluuloinen. Aiemmin tupakan, DDT:n, Talidominin ja asbestinkin vaaroista puhuville naureskeltiin. Ei naureskella enää!

    VastaaPoista
  2. " Mobile phone radiation 'may harm brain'

    Alarming evidence that normal levels of mobile phone radiation can harm the brain emerged from a new study today.
    The research from Finland indicates that microwaves from cellphone handsets may increase leakage of the natural barrier that protects the brain from toxic substances.
    If backed up by studies on human volunteers, the findings will send shock waves through the mobile phone industry.
    An animal study by a French team is already believed to have lent further weight to the evidence, by showing that mobile phone radiation can promote leakage of the blood-brain barrier in rats.
    Results from both investigations are due to be presented at a conference in Canada this month.
    The Scandinavian study was led by Professor Darius Leszczynski, of the Radiation and Nuclear Safety Authority in Finland.
    Cells from blood vessel walls in the brain were placed in culture dishes and subjected to mobile phone radiation in the laboratory.
    At a strength of two watts per kilogram, the radiation intensity was the maximum allowed internationally for mobile phones.
    After an hour's exposure biochemical changes were seen in the cells which could alter the activity of about 400 proteins.
    In particular one enzyme, called HSP 27, which helps to regulate blood-brain barrier permeability, was affected.
    "If the same thing happened in real life, in people, then it could affect blood-brain barrier permeability by increasing it," said Professor Leszczynski.
    As a result, molecules that cause damage to neurons may be allowed to invade brain tissue.


    Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-124029/Mobile-phone-radiation-harm-brain.html#ixzz1NNn193mG "

    Tässä vain yksi pieni lainaus sähkömagneettisten kenttien (esim kännykän säteilyn) aiheuttamista haitoista. Joillekin tulee syöpä, toiset oireilevat muilla tavoin. Heitä, joilla oireet tuntuvat helpoiten ja voimakkaimmin ja jotka osaavat yhdistää oireilunsa erilaisiin sähkömagneettisiin kenttiin kutsutaan sähköherkiksi.

    Juuri Darius Leszczynski oli se tutkija, johon jo aiemmassa kommentissani viittasin. Hiukka vaikea sukunimi! ;)

    VastaaPoista
  3. Tietotekniikan tohtori ja tutkija Mikko Ahonen kirjoittaa jatkuvasti ionisoimattoman säteilyn todetuista riskeistä blogeissaan.Mies ei epäile lainkaan sitä, että sähköherkkyys on oikea sähkömagneettisten kenttien aiheuttama terveysongelma.

    Hekin, jotka eivät vielä oireile näkyvästi altistuvat raskaille riskeille oleskellessaan paljon säteilevien langattomien laitteiden äärellä ja vaikutuspiirissä. Tässä tutkija Ahosen suomenkielisen blogin osoite:

    http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi ja otsikko on siis: Sähkömagneettiset kentät ja terveys.

    Suosittelen tutustumaan! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos palautteesta.

    Lähtökohtaisesti tietotekniikan tohtorit eivät välttämättä tiedä elektromagneettisista kentistä mitään, koska elektromagneettisia ilmiöitä ei juurikaan tutki tietotekniikan tohtorit. Lueskelen antamasi lähteet ja kommentoin ne jos niissä on jotain kommentoitavaa.

    Itse olen opiskellut muutaman vuoden kenttäteoriaa ja erilaisia sähkömagneettisia kenttiä. Sähkökenttien biologisia vaikutuksia en ole tosin kovin paljoa tutkinut tietysti elävä aine on erilaista kuin kuollut aine.

    VastaaPoista
  5. Mukava kuulla, että aiot vielä perehtyä aiheeseen.

    Tuo tutkija Mikko Ahonen on kyllä erityisesti perehtynyt elektromagneettisten kenttien terveysvaikutusten tutkimukseen. Lainaus hänen eräästä haastattelustaan:

    "Sähkömagneettisten kenttien tutkimuksessa Olen keskittynyt sähköverkossa
    olevien suurten, nopeiden jännitteenvaihteluiden aikaansaamaan
    radiotaajuiseen säteilyyn ja sen terveysvaikutuksiin. Englanniksi
    tutkimusalue on nimeltä Voltage transients ja siitä lyhyt esitykseni:
    http://tinyurl.com/PowerQuality . Yksi tapa tutkia tätä aluetta on
    vertailla suuresti transienteilla kuormitettuja vähän kuormitettuihin,
    vrt. epidemiologinen tutkimus (esim.
    http://aje.oxfordjournals.org/content/140/9/805.abstract ) . Mahdollista
    on myös tutkia mitä transienttien minimointi vaikuttaa tutkittavien
    elintoimintoihin, esimerkiksi diabeetikoilla insuliinitarpeeseen ( esim
    . http://www.magdahavas.com/2010/03/22/diabetes-and-electrosensitivity/ )."

    VastaaPoista
  6. Minä kuten Mikko Ahonenkin tässä mainitsee olen sitä mieltä, että:
    "viranomaisten ja teollisuuden väittämät
    mobiiliteknologian vaarattomuudesta eivät pidä paikkaansa. Itse asiassa,
    riskit oli tiedetty yllättävän tarkkaan jo 1970-luvulla (
    http://beyondradiation.blogs.com/mblog/2010/03/russian-emf-health-classics-amazing-findings-40-years-ago.html "

    Teollisuuden edut ovat usein menneet ihmisten terveyden huomioon ottamisen edelle. Toivottavasti asioihin on tulossa muutos. Nythän Euroopan neuvostokin jo otti kantaa asiaan ja se kannatti julkilausumassaan langattoman teknologian poistamista kouluista ja vaihtamista muuhun juurikin näitten mahdollisten terveysriskien vuoksi.

    VastaaPoista
  7. Tässä vielä lisätietoja Mikko Ahosesta ja hänen englanninkielisten blogiensa osoitteet.:

    "Tutkija, osakas, ympäristöaktiivi, avantouimari - http://beyondradiation.blogs.com , http://www.sateilykontrolli.fi . Toimin tutkijana Tampereen yliopistolla. Yhtenä tutkimusalueenani on sähkömagneettiset kentät ja niiden terveysvaikutukset. Yhdessä venäläisten ja kanadalaisten kollegoideni kanssa tutkimme aluetta nimeltä voltage transients (http://tinyurl.com/PowerQuality , http://www.uta.fi/~mikko.ahonen/ )"

    Jos nimittäin haluaa aidosti tuoreinta tietoa sähkömagneettisten kenttien biologisista vaikutuksista, niin tämän miehen kirjoittelua ja blogeja kannattaa seurata. Hän on yksi aivan johtavia tutkijoita ja asiantuntijoita Suomessa! :)

    Terkuin Tinttura, yksi "höyrähtänyt" sähköherkkä ;)

    VastaaPoista
  8. Sen verran olen katsonut, että Mikko mainitsee kalvoissaan aika selvästi että sähkön vaikutuksesta syöpiin ei ole riittävää näyttöä. Mikko myös mainitsee kemikaalialtistuksen mahdollisena oireiden aiheuttaja.
    http://tinyurl.com/PowerQuality

    Yhteiskunta työ- ja elinympäristöineen on kemikalisoitunut ja itse pidän oireilun todennäköisenä aiheuttajana juuri erilaisia kemikaaleja. Sähkölaitteissa käytetään laajalti erilaisia palonestokemikaaleja ja muita. Nestekondensaattoreissa on nestettä joka haihtuu lämmitettäessä eli etenkin halvasta elektroniikasta tulee kaikenmaailman kemikaalipäästöjä ja jos tila on huonosti tuuletettu niin sitten niistä voi sairastua.

    VastaaPoista
  9. Olen lukenut satoja sivuja ympäristön kemikalisoitumisesta, joten tiedossa on. Kyseessä ei olekaan mikään joko tai vaan ennemminkin SEKÄ ETTÄ. Sekä ympäristön kemikaali- että sähkömagneettinen saaste rasittaa monin tavoin terveyttämme.

    Ihmisen elimistö kärsii kaikenlaisista myrkyistä ja mitä heikentyneempi se on kemikaalikuormasta sitä alttiinpi keho voi olla reagoimaan myös elektromagneettisille kentille. Tietenkin on yksilöllisistä miten keho reagoi kemikaalikuormitukseen.

    Ja sitä paitsi ei ole niin, että ionisoimaton säteily olisi riskitöntä. Auringon säteily on ionisoimatonta ja suuren altistusmäärän auringonsäteille tiedetään altistavan myös ihosyöville. Auringonsäteily aiheuttaa esim ihoon vaurioita ja joillain on parempi korjausmekanismi, ehkäpä parempi geneettinen perimäkin ja vaikkapa vähemmän kemikaalialtistusta. Niinpä osa samankin määrän auringonsäteilyä saaneista pärjää hyvin ja osa sairastuu esim melanoomaan tai tyvisolusyöpään. Monet asiat vaikuttavat.

    Samoin on myös muille ionisoimattomille elektromagneettisille kentille altistumisen laita. Osa porukasta on geneettisesti vahvempaa ja heillä on vähemmän muita elimistöä rasittavia taakkoja esim kemikaalijäämiä kehossaan. He pärjäävät paremmin näitten moninaisten ionisoimattomien sähkömagneettisten kenttien kanssa. Toiset ovat jotenkin heikommassa tilassa ja sairastuvat. Kyseessä on usein monen altistavan tekijän summa.

    Ja tietenkin mitä raskaampi altistuksen määrä myös sen pahempi. Nämä eivät ole mustavalkoisia asioita.

    Hups...jatkan toiste, on jo myöhä. :)

    VastaaPoista
  10. Lisää juttua:
    http://tietsikka.blogspot.com/2011/05/sahkoherkkyys-jatkoa-sahkoyliherkkyys.html

    VastaaPoista