torstai 26. toukokuuta 2011

Sähköherkkyys jatkoa (Sähköyliherkkyys)

Sähkön mahdolliset terveysvaikutukset puhuttavat ihmisiä. Monet kokevat saavansa sähköstä oireita.
http://tietsikka.blogspot.com/2011/05/sahkoyliherkkyys.html

Suomessakin tutkitaan sähkön mahdollisia terveysvaikutuksia. Tieteellinen näyttö sähkön terveysvaikutuksista on kuitenkin varsin olematonta. Mikko Ahonen on tutkinut sähkökenttien vaikutusta Suomessa.

Energiansäästölamppujen aiheuttamat jännitepiikit lienevät kuitenkin turhaa altistumista (vaikka siis näyttöä ei ole pidän silti järkevänä ettei altisteta ihmisiä edes potentiaalisesti mahdollisille riskeille ilman hyvää syytä).

Ihmisten pitäisi miettiä omaa altistustaan kemikaaleille jos saavat oireita ja mahdolliset sähkölaitteiden aiheuttamat välkyntä (ja UV) ja heikko tuuletus asuintiloissa(+työssä+kaikkialla missä oleskelee). Tietysti vaatteissa ja ruoastakin voi saada kemikaalialtistusta. Homeet voivat aiheuttaa myös erinäisiä epämääräisiä oireita ja sitten tietysti vielä kirvat ja muut hyönteiset, bakteerit, sienet. Mahdollisia taudinaiheuttajia on hirvittävä määrä ja ne pitäisi sulkea pois ennen kuin epäilee sähköä.

Mahdollisia tauteja joista voi tulla hyvin epämääräisiä oireita on myös iso kasa: fibromyalgia, ms-tauti, psyyken häiriöt jne. Sähköä on turha syyllistää jos sairastaa vaikka fibromyalgiaa.

http://sundqvist.blogspot.com/2011/04/kirjoittajavieras-mikko-ahonen.html

http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/cfls-dirty-electricity-and-bad-science/

http://eon3emfblog.net/?p=2180

http://www.who.int/peh-emf/about/WhatisEMF/en/index1.html

http://jpoli.blogspot.com/2011/05/yhteiskunnan-etu-ja-saasteet.html

http://jtalous.blogspot.com/2011/06/kannykkafirmat-rajuihin-korvauksiin.html

http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/toukokuu/nakokulma-kannykkateollisuuden-lobbarit-arvioivat-syopariskia

PÄIVITYS: Uutta tietoa sähköyliherkkyydestä!

16 kommenttia:

 1. Itsellä ei ollut edes tietsikoita tai mitään muitakaan elektronisia sen kummempia laitteita silloin kuin sairastuin. Niinpä minulla syynä oireiluun ei olleet kemikaalipäästöt laitteista. Ei kai vanha kännykkä ole kovin kummoinen saatepesäke. Se (ja asuinympäristöni tukiasemien aiheuttama korkea säteilytaso myös mahdollisesti)riittivät laukaisemaan sähköherkkyyteni. Kännykkä vain alkoi satuttaa yhä pahemmin korviani ja päätäni sekä aiheuttaa pahoinvointia ja huimausta.

  Eihän fibromyalgia korreloi kännykän tms käytön kanssa, mutta sähköherkkyyspä korreloi.

  Olen myös kissan epiteelille allerginen ja huomaan kyllä astmaattisesta hengityksestäni ja aivastelustani, jos kissa on lähellä tai edes ollut juuri huoneessa. Ei kukaan ala siitä minulle höpöttämään, että vain kuvittelet turhia. Mutta ikävä kyllä sähköherkkyyteen suhtaudutaan hyvin alentuvasti ja usein puhutaan kuin taulapäälle, vaikka kehtaan näin anonyymina sanoa, että äo:ni on huomattavasti keskimääräistä korkeampi ja ajatteluni on todettu erittäin koherentiksi.

  Totta kai jokainen edes normaalijärkinen ihminen käy nopeasti kaikki ns tavallisemmat selitykset oireiluilleen läpi ja menee usein vielä moninaisiin lääkärin tutkimuksiinkin kuten itsekin tein. Yksi fiksu lääkäri kehotti sitten ihmeessä välttelemään kaikkia niitä asioita, jotka sattuvat.

  Ei se mene niin, että ensin lääkärit keksii uuden mahdollisen sairauden ja sitten kuuliaiset ihmiset vasta alkavat oireilla ja sairastella.

  Aina ensin ihmiset tai eläimet alkavat reagoida erilaisiin ympäristömuutoksiin ja riskeihin ja tiede laahaa väistämättä perässä.

  Fiksut uskoo omia havaintojaan ja aistejaan, jos sattuu johonkin ja se korreloi tiettyihin asioihin. Viisaat ihmiset eivätkä jumitu ajatukseen, että koska tiede ei ole todistanut tätä ilmiötä vielä tyhjentävästi, minä en voi oireilla ja sairastua kännykkäsäteilystä...tai tupakasta tai asbestista tai...aina tulee uusia riskejä ja vain tyhmät ovat liian luottavaisia. ja kun niitä haittoja todistavia tutkimuksia on jo todella paljon...mutta tässä on suuret panokset pelissä myös rahallisesti ja isot lobbariryhmät.Ei ihme, että tietoa on niin paljon pimitettykin. Kun tulee ns.ei toivottuja tuloksia tutkimuksista rahoitukset on vedetty alta ja muuta mukavaa...

  VastaaPoista
 2. Ja tuo mainitsemasi Mikko Ahonenhan on juuri kuuluisa siitä, että hän pitää sähkömagneettisten kenttien riskejä merkittävänä vaarana ihmisten terveydelle. Mies ajokini yhdessä lääketieteen tohtori Osmo Hännisen kanssa sitä asiaa, että mm langattomat verkot ja laitteet pitää saada pois kouluista. Nythän Euroopan neuvostokin alkoi ajamaan sitä samaa asiaa ja myös kännyköitten kieltoa kouluissa... tuskin ihan heppoisin perustein.

  Monissa maissa koulujen katoilta on myös jo alettu poistaa kännykkätukiasemia, koska on havaittu lasten syöpätapausten määrän kasvaneen kouluissa, joissa on tukiasemia katoilla.

  Mikko Ahonen tutkii ja kiertää luennoimassa ympäri maailmaakin välillä näistä moninaisista ionisoimattoman säteilyn vaaroista. Kyllä hän on kännykän ja WLANIN haitoista varsin hyvin perillä ja varoittelee niistä jatkuvasti.

  Itsekin muuten kestän johdollista tietokonetta huomattavasti WLAN-yhteydellistä paremmin. Moni ei arvaa kuinka perehtynyttä ja valveutunutta porukkaa sähköherkät usein ovatkaan. Vaikea tilanne jo itsessään ajaa siihen. Mitään kovin heppoisia heittoja siitä, mitä sähköherkkien kannattaisi tehdä ja ottaa huomioon ei ole mieltä viskellä. Sähköherkät ovat lukeneet ja ottaneet huomioon yleensä jo niin paljon itse kukin, että voisivat vääntää aiheesta ja eri teorioista satojen sivujen teokset.

  Sähköherkkyyden naureskelijoiden ja epäilijöiden kannattaisi puhua aika hunajaisin sanankääntein, koska (Christer Sundqvistia lainatakseni)he voivat vielä joutua nielemään sanansa. ;)

  VastaaPoista
 3. Ääniherkkyyttäkin on olemassa. Silloin känny voi satuttaa, koska siitä tulee ääntä.
  http://jpoli.blogspot.com/2011/05/yhteiskunnan-etu-ja-saasteet.html

  Monissa taudeissa on eräänä oireena herkkyys äänille. Äänisaaste on yleinen ongelma. Sähkölaitteista tulee paljon erilaisia infra- ja ultraääniä. Erilaisia resonanssiääniä, etenkin halppiselektroniikasta tulee mutta kalliimmastakin voi tulla.

  VastaaPoista
 4. Hyvä Jussi! Tiedän kyllä tämänkin! Ja suvussa menee kyllä sitäkin herkkyyttä joillakin.

  Mutta tämä kipu on ihan eri asia. Korvat jäävät pahimmoillaan kipeiksi vielä pitkäksi aikaa puhelun jälkeenkin. Joskus tuo kipu on kroonistunut viikoiksi tai pitemmäksikin aikaa monilla korvissa tai myös silmissä.

  Ja korva-ja kasvokipua ynnä yleensä pääkipua tulee ihan kaupunkien voimakkaitten tukiasemakenttien vaikutuksestakin. Minkään tietyn laitteen esim kännykän ei monilla tartte olla edes lähellä.

  Kaupungeissa on paljon voimakkaan säteilyn alueita. Ja sähköherkistä herkimmät oireilevat tällöin näissäkin paikoissa. Sinänsä epidemiologisesti monien oireiden ja vaivojen on todettu yleensäkin lisääntyneen korkean säteilytason asuinaluilla verrokkiryhmiin verrattuna.(Ja lintujen poikaskuolleisuuden) Sähköherkät vain ovat niin herkkiä, että säteily jo usein sattuu, huimaa, oksettaa tms., kun muut eivät vielä havaitse mitään erikoista.

  Ennen kaivostoiminnassa pidettiin mukana kanarialintuja, jotka pökertyivät hajuttomiin myrkkykaasuihin ennen kuin kaivostyöläiset reagoivat mitenkään. Me sähköherkät ollaan teidän muitten varoittavia kanarialintuja...ja usein tunnemme muuten olevammekin kuin häkissä tässä sähkömagneettisen saasteen miinoittamasssa maailmassamme.

  Onneksi itse esim olen jo melkoisen hyvin toipunut ja kestän aiempaa paremmin ionisoimatonta säteilyä.Kartan kuitenkin suuria säteilyaltistuksia, esim kännykkään puhumista ja WLANEJA. :)

  Pari kertaa yritin olla välittämättä, kun puhelu sattui korvaani ja puhuin vain kauan. Tällöin tuli ihan palorakkulan kaltaiset rakkulat korvaan sisälle ja ne rupeutuivat myöhemmin. Sama toistui uudestaan myöhemmin, kun en ollut vahingosta viisastunut vaan yritin taas kerran puhua kauan. Tuolloin oli vielä toinen korva kyseessä.

  Ääniherkkyys ei muuten aiheuta naaman punoitusta, kuumotusta, puutumista, kasvosärkyä, huimausta, sanojen unohtumista, puheen puuroutumista ja pahoinvointia sekä rytmihäiriöitä.

  Pahimpien altistusten jälkeen kehoon on tullut minulla kuten monilla muillakin sähköherkillä kramppeja ja olen jopa oksentanut. Unettomuus on myös yksi altistuksen seuraus.

  Ääniherkkyys ja sähköherkkyys sekä valoherkkyys eivät mitenkään sulje pois toisiaan ja osalla sähköherkistä on näitä muitakin herkkyyksiä.

  Ne, joilla on jo ennestään aistiyliherkkyyksiä tai neurologisia tai allergologisia ongelmia ovat alttiinpia sairatumaan sähköherkkyyteenkin. Ilmeisesti samoissa kehon kohdissa ja mekanismeissa on heikkoutta. Vahvemmat puollustusmekanismit, immuniteetin ja hermoradat omaavat ihmiset ilmeisesti kestävät suurempaa altistustasoa sairastumatta.

  Mutta silti en suosittelisi suurta altistuksen määrää kenellekään. Esim syöpä hiipii salakavalasti ja on jo tutkimuksia, miten säännöllisillä kännykän käyttäjillä tiettyjen päänalueen syöpien riski on yli kymmenen vuoden altistuksen jälkeen kohonnut. Kannattaisi käyttää air tube-handsfreetä tai kaiutintoimintoa kännykkään puhuessaan.

  Ja lepoasennossa oleva kännykkäkin ottaa aika ajoin yhteyttä tukiasemaan ja säteilee. Niinpä kännykkää ei kannata säilyttää lähellä kehoa. Mm luuntiheyden ja hedelmällisyyden negatiivisia muutoksia on havaittu niillä miehillä, jotkan säilyttävät kännykkäänsä housujensa taskussa.

  VastaaPoista
 5. Ootko kokeillut akupunktiota?Vaikkei se paranna se saattaisi helpottaa noita oireita.

  Vähän vaikuttaa synestesian kaltaiselta. Migreenissäkin voi olla synestesiaa. Nuo oireet voisivat olla fibromyalgiaa myös. Sopiva infektion jälkitautina voi sitten saada fibromyalgian. Vaikea sairaus.

  VastaaPoista
 6. Hei...siis nyt minulla on tauti jo varsin paljon lievemmässä vaiheessa kuin aiemmin .Kuvailin välillä pahimman jakson oireiluja. Jos kovasti altistuisin niin tämä pahenisi ilmeisesti taas. (viitteitä siihen on näkynyt.)

  Syön melkoisen terveellisesti yleensä ja olen käyttänyt myös homeopatiaa, joka on minusta auttanutkin.Muutenkin , kun ei altista enää paljon itseään niin monilla tila on itsestäänkin lieventynyt, ei tosin kaikilla.

  Vuosia sitten olen muihin vaivoihin käyttänyt akupunktiota ja pidän kyllä sitä myös hyvänä juttuna, jos hoitaja on taitava.

  Erittäin antioksidanttipitoinen, raakakasvispainotteinen ruokavalio ja homeopatia (vain yhtä täsmäainetta kerrallaan) on auttanut jo niin paljon, etten ole ainakaan tässä vaiheessa vielä mennyt akupunktioon, mutta kyllä sitäkin voi tarvittaessa harkita, kiitos vaan muistutuksesta. :)

  Ps fibromyalgiassa varmaan onkin samantapaisia oireita ja kivun välittymismekanismeja, mutta kun tämä sairaus siis korreloi sähkömagneettisille kentille altistumisen kanssa toisin kuin ainakaan puhdas fibromyalgia.

  Monissa maissa tämä kategorisoidaan esim ympäristöperäiseksi sairaudeksi toisin kuin fibromyalgia. Diagnosoinnin yhtenäistämistä ja järkiperäistämistä ollaan puuhaamassa ja yhtenäistämässä.

  VastaaPoista
 7. He he, mikä viimeinen lausehirviö...Tarkoitin: Diagnosointia pyritään järkiperäistämään ja yhtenäistämään. :)

  VastaaPoista
 8. Akupuktiota voi käyttää vaikkei tautisi olisi kovinkaan pahana. Veikko Pelliniemi on ainakin osaava akupunktiolääkäri.
  http://www.terveystalo.com/fi/References/Specialist/?Specialist=225&Name=Veikko+Pelliniemi

  Sähköherkkyys vaikuttaa jonkinlaiselta autoimmuunisairaudelta elikkä fibromyalgia tyylisiä oireita. Oletko kokeillut serotoniinin lisääjiä?
  http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo94192.pdf

  Käsittääkseni sopiva liikunta auttaa elikkä Pilates kurssille ja rentoutumisharjoituksia. Onko ollut lapsena yliliikkuvat nivelet eli jalkaterät esim. taipuneet aika hyvin?Painojen nostaminen auttaa fibromyalgiaan, koska ongelma liittyy aineenvaihduntaan ja sitä pitäisi pystyä stimuloimaan että se kiihtyisi.

  VastaaPoista
 9. Hyvä terveellinen ruokavalio ja liiallisten rasvojen käyttö. Sianlihaa kannattaa välttää.
  Itseasiassa sianlihaa ei pitäsi syödä ollenkaan noissa oireissa. Kana ja kalkkuna ovat terveellisiä. Rasva-aineen vaihto pitäisi saada normalisoitua. Kylmän meren silli (eli esim. abban silli) on hyvä, koska siinä on sopivat rasvat. Pähkinöitä voi myös mutustella koska niissä on hyviä rasvahappoja (jos ei ole pähkinäallergiaa).

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkeistä Jussi! Minulla ei kuitenkaan ole fibromyalgia vaan sähköherkkyys niminen oireyhtymä. Toivottavasti voisit ottaa huomioon edes mahdollisuutena muitten joukossa, että näin todellakin saattaa olla!


  Tässä sinulle pieni tuliainen, kopion Facebookista tämän uutisen, joka ei ole minulle mikään yllätys:

  WHO: Matkapuhelimen käyttö voi ehkä aiheuttaa syöpää
  www.taloussanomat.fi
  Matkapuhelimet voivat mahdollisesti aiheuttaa ihmisillä aivokasvaimia, sanoo maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälinen syöpätutkimusvirasto.

  Mietipä Jussi, jos WHOkin jo alkaa myöntää, että ionisoimaton säteily kuten kännykkäsäteily voi mahdollisesti aiheuttaa aivosyöpää niin eikö todellakin ole mahdollista, että se voi aiheuttaa joitain lievempiäkin terveyshaittoja kuin vain syöpää. Eli juurikin näitä sähköherkkyydeksi luokiteltavia vaivoja?

  VastaaPoista
 11. Ja minä todellakin voin varsin hyvin, kun vain minimoin altistukseni tietyille sähkömagneettisille kentille kuten kännyköille ja WLAN-kentille.Mutta jos altistun liikaa, voin huonosti.

  Terveellinen ruokavalio todellakin vahvistaa kaikin puolin elimistöä. Itse olenkin pääasiallisesti kasvissyöjä ja nykyään vieläpä raakaravintopainotuksella. Monta kertaa viikossa syön kyllä kalaa.

  Marjoja ja vihersmoothieita ynnä kaikkea erittäin ravinnetiheää kuten hampunsiemeniä, pähkinöitä, lucumaa, macaa jne käytän vaihdellen päivittäin. Lisäksi siis käytän myös luontaishoitoja. Mutta lisävinkit ovat kyllä aina tervetulleita

  VastaaPoista
 12. Huomasin WHOn kannan. Suoranaisestihan siinä ei sanota että syöpiä tulee mutta voi olla että on jotain vaikutusta. Tilanne on siinä mielessä auki ettei ole näyttöä ettei niitä tulekaan.

  VastaaPoista
 13. Nykyään on olemassa esim. tälläinen kvanttibiofysiikka ja kvanttitasolla solut ovat herkemmässä vuorovaikutuksessa kuin klassisen fysiikan maailmassa. Myös nano tasolla tapahtuu biologisia ilmiöitä mutta niitäkin on tutkittu varsin vähän.

  VastaaPoista
 14. Juu, Jussi...uskon, että sähköherkkyys saa vielä valaisevan selityksen, joka tyydyttää useampia kunhan tiede
  ja tutkimus tästä vielä edistyy... :)

  VastaaPoista
 15. Eiköhän jotain ymmärryksen edistymistä jossain vaiheessa tapahdu.

  VastaaPoista
 16. Yhdysvalloissa kännyfirmoja uhkaa oikeus mahdollisista terveyshaitoista.
  http://jtalous.blogspot.com/2011/06/kannykkafirmat-rajuihin-korvauksiin.html

  VastaaPoista