Suositut tekstit

torstai 18. helmikuuta 2021

Robotit elämässämme

Sub.doc: Robotit elämässämme osa 2/2

To 18.02.2021 klo 00.25, Sub

Lastentauteja. Kausi 1, 2/2. Ainutlaatuinen robottikoe jatkuu. Nelivuotias Ethan tapaa Kaspar-robotin, joka opettaa kommunikaatiotaitoja autistisille lapsille. Neil jättää MS-tautia sairastavan Linda-vaimonsa ensimmäistä kertaa CareBot-hoivabotin huomaan. Fabioksi ristitty robotti puolestaan toimittaa kauppa-apulaisen virkaa skotlantilaisessa valintamyymälässä. BBC:n kaksiosaisessa dokumentissa sukelletaan robotiikan maailmaan.

https://www.iltapulu.fi/sub-doc-robotit-elamassamme-osa-22/2021021800256 

Robotit elämässämme sarja tuo tuulahduksen roboteista kotona. Harmi, että nyky-robotit eivät vielä pysty tekemään mitään järkevää kotona. Menee ainakin 10 vuotta, että ne voisivat kotioloissa toimia jotenkin. Tehtaassa työ on niin paljon yksinkertaisempaa, että siellä robotit pärjäävät. Itse odotan päivää, jona roboteista on edes jotain hyötyä kotitaloudessa. Tietysti tiskikonetta ja pyykinpesukonettakin voi pitää jonkinlaisina robotteina.

Kun tekoäly kehittyy ja valtaa alaa, esiin on noussut kysymys etiikasta. Maarit Tastula haastatteli viime vuonna ohjelmassa Flinkkilä &Tastula filosofi Maija-Riitta Ollilaa. Ollilalla oli ranteessaan sykemittari, josta hän seurasi mm. unensa laatua ja liikuntasuoritteitaan ja jota hän ei riisunut edes suihkussa pois. Silti Ollila ei pitänyt ihmisen ihon alle asennettavaa sirua hyvänä ajatuksena, vaan jopa vaarallisena ja epäeettisenä. Kerättyjä tietoja voitaisiin alkaa käyttää helposti ihmisen manipulointiin tai muuten väärin. Ollila totesi, että tekoälyn käyttöön tarvitaan globaalit säännöt, joissa sovitaan, mikä on eettistä ja mikä ei.

https://suotuisasuunta.blogspot.com/2020/04/rajatonta-robotiikkaa-nuohousalalla-ei.html

http://karivaijarvi.blogspot.com/2019/01/topelius-on-robotti.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti