Suositut tekstit

perjantai 23. helmikuuta 2024

Raspberry Pi 5

Farnell kertoo, että suosittua, uusinta Raspberry Pi 5 -korttitietokonetta saa nyt Euroopassa varastosta yhden päivän toimitusajalla. Valikoima kattaa sekä 4 että 8 gigatavun muistilla varustetut korttiversiot.

Raspberry Pi 5:lla on 2,4 gigahertsin neliytiminen, 64-bittinen Arm Cortex-A76 -suoritin, jossa on 512 kilotavua L2-välimuistia ja 2 megatavun jaettu L3-välimuisti, mikä mahdollistaa huomattavasti aiempaa laajemman sovellusvalikoiman. Lisäksi kortti tukee kaksikaistaista Wi-Fiä ja Bluetooth 5 -yhteyksiä.

https://etn.fi/index.php/13-news/15896-uutta-raspberry-pi-5-korttia-saa-nyt-hyvin 

Raspberry Pi 5 saatavuus on ollut huono. Nyt on ilmeisesti saatavuus parantunut. 

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/899800/Raspberry-Pi-5-model-B-8-Gt-yhden-piirilevyn-tietokone 

Suomi hinnat on kyllä aika kovat.

https://uk.farnell.com/buy-raspberry-pi

Itse olen pysynyt x86 käyttäjänä vielä. Ehkä joskus täytyy vaihtaa Armiin tai Risc-V. Aina siinä on uudessa koneessa aina oma opiskelunsa. 

https://uk.farnell.com/raspberry-pi/rpi5-8gb-single/raspberry-pi-5-model-b-8gb-2-4ghz/dp/4256000?ICID=I-CT-LP-RASP_PI_5-8GB-SEP23-WF3358465

Raspberryyn täytyy sitten vielä ostaa kotelo ja virtalähde eli ilmaiseksi ei laite lähde. Voi olla, että pidemmän päälle Arm päihittää Intelin halvoissa laitteissa. Intelin ja Amd:n prosessoreissa on niin paljon historiallista painolastia, että voi olla että ne eivät pärjää pidemmän päälle Risc laitteille. Toivotaan että hinnat laskevat niin saadaan halvalla laitteita. Nykyään tietokoneiden saatavuus on aika hyvä verrattuna joskus ennen vanhaan. Koneet ovat aika edullisia. 

Nintendo Switch on myös Armiin perustuva laite. Hyvällä tuurilla Sony Playstation 6 ehkä perustuu Armiin tai Risc-V. Saataisiin vähän kilpailua prosessorimarkkinoille. Nykytilanne on vähän ongelmallinen kilpailun suhteen.

https://datatronic.fi/tietokoneet/yhden-piirilevyn-tietokoneet/raspberry-pi-5b-development-board-2400-mhz-arm-cortex-a76-raspberry-pi-sc20211

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti