Suositut tekstit

sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Tietokone klassikkoja

Tietokoneita on ollut jo varsin kauan laajamittaisessa käytössä. Miljoonia kappaleita myyneitä tietokoneita on ollut ainakin 1980-luvulta lähtien. Aikanaan tietokoneet olivat varsin isoja ja kalliita. Hinnat tulivat sitten alas samalla kuin koko pieneni. 

Tietokoneiden toimintaperiaatteet ovat pysyneet pitkään samoina. Ainoastaan mahdollisesti optiset tietokoneet ja kvanttitietokoneet voisivat tuoda jotain todella uutta. Tekoälyprosessorit ovat yksi uudempi asia mutta nekin toimivat suurinpiirtein samalla lailla kuin muut tietokoneet. Tietokoneiden koossa on tapahtunut isoja muutoksia kun markkinoille on tullut kännykät, tabletit ja älykellot mutta nämäkin ovat suhteellisen lähellä perinteisiä tietokoneita. 

Aikanaan Suomen kansan tietokoneistuminen lähti liikkeelle Commodore 64:stä. Suomessa on ollut laajamittaista tietokoneen käyttöä jo lähemmäs 40-vuotta ja se on kantanut hedelmää valtavasti ja mahdollistanut nykyisen hyvinvoinnin. Linuxia ei pidä unohtaa, koska se on tehnyt tietokoneilusta varsin halpaa ja kiitos siitä kuuluu Linus Thorvaldsille ja kumppaneille. Linukselle pitäisi saada Helsinkiin ns. koodaripatsas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti