Suositut tekstit

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Tietoyhteiskunta ja energian kulutus

Luvut olivat esillä Jukka Mannerin esityksessä Aalto-yliopistolla menneellä viikolla. Manner on tietoliikennetekniikan professori, ja tunnettu muun muassa siitä, että pitää it:n nykyisenlaista käyttöä järjettömänä tuhlurina. ”Minun kai mielletään ajattelevan, että it on pahinta, mitä ihminen on keksinyt” Manner sanoo.
http://www.tietoviikko.fi/blogit/uutiskommentti/hyvasti++moore+ja+tuhlarilakisi/a883517

http://yle.fi/uutiset/faktat_poytaan_-_it-ala_voi_rohmuta_ydinvoimalan_verran_sahkoa_2020-luvulla/6518689

Tietokoneet kuluttavat väistämättä energiaa. Tietoyhteiskunnassa energian kulutus siirtyy ja käyttäytyy erilailla  kuin aikaisemmin. Perinteinen pankkikonttori on varsinainen energiasyöppö tietokonepankkiin ja pörssiin verrattuna. Aikanaan pankkikonttoreihin mentiin autolla maksuja maksamaan ja se vie paljon enemmän energiaa kuin muutama tuhat tietokonetta.
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2013030216739158_pk.shtml

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/hyva-energia-ja-ilmastopolitiikka-vaatii-kilpailukykya

Yhteiskunnan energian kulutus on aina muuttunut teknologian kehittymisen seurauksena. Tietokoneiden kuluttama energia on väistämättä pois perinteisiltä aloilta ja niiden tulee vain sopeutua ja pienentää tuotantoa. Suomen paperi- ja painoteollisuuden kuluttama energiamäärä on valtava ja se joutaa tyydyttämään tietokoneiden energian tarvetta. Yhteiskunnan ei tule antaa energiaa perinteisten alojen käyttöön eri ehdoilla kuin uudempien, kaikki tulee asettaa samalle viivalle.

Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta energiaa kannatta käyttää erikohteisiin niin kauan, että kaikkien kohteiden seuraavan energiayksikön tuotto on sama eli marginal societal cost=marginal societal benefit (MSC=MSB).

Lisääntyvä kilpailu energiasta kohottaa energian hintaa ja tekee investoinneista energiatehokkuuden parantamiseksi parempia. Pidemmällä aikavälillä taloudessa on varsin suuret insentiivit investoida energiatehokkuuden parantamiseen. Lyhyellä aikavälillä energiatehokkuuden  parantaminen on varsin rajallista. Tietokoneissa ns. Mooren laki parantaa energiatehokkuutta mahdollistamalla suuremman tietojenkäsittelyn samalla energiamäärällä. Tähän asti joka sukupolvi tietokoneita on kyennyt aina suurempaan tietojenkäsittelyyn pienemmällä energiamäärällä.

Esim. tablettitietokoneet (arm tai mips) ovat erittäin energiatehokkaita. Perinteinen pöytäkone on niihin verrattuna varsinainen energiasyöppö. Mips arkkitehtuuri on vielä armia tehokkaampi mutta pelkästään arm arkkitehtuuri voi olla huomattavasti x86 energiatehokkaampi. Tosin parhaat x86 prosessorit ovat nykyään myös hyvin energiatehokkaita. Tableteissa lisää energian säästöä tuo yleensä näyttöjen pienempi koko. Näyttöjen energian kulutuksesta tulee vallitseva vähänkään suuremmissa näyttökoissa.

Käsittääkseni esim. Ubuntu Linux armilla vie paljon vähemmän energiaa kuin peruswindows pc tai kannettava.
http://armdevices.net/2013/03/02/nvidia-tegra-4i-quad-core-2-3ghz-arm-cortex-a9-with-i500-baseband/

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti