Suositut tekstit

torstai 28. tammikuuta 2021

5G säteily

 Pelko mobiiliyhteyksiä varten rakennettavaa 5G-verkkoa kohtaan on muuttunut toiminnaksi eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Hollannissa ja Ruotsissa on poltettu useita 5G-tukiasemia osittain siksi, että niiden uskotaan edesauttavan koronaviruksen leviämistä.

https://yle.fi/uutiset/3-11316936

Monet pelkäävät 5G verkkoja. Internetissä kiertää erilaisia salaliittoteorioita ja erilaisia nimilistoja kerätään. 5G säteily on luonteeltaan ei ionisoivaa eli se ei kykene irrottamaan elektroneja atomien kiertoradoilta. Sinällään kaikki elektromagneettinen säteily on tappavaa, jos tehot ovat tarpeeksi suuret. Esim. auringon valossa palaa ja jos tehoja lisätään tarpeeksi niin siihen kuolee. Esim. saunassa on infrapunasäteilyä ja se on mukavan lämmintä.

https://www.mobiiliblogi.com/2021/01/25/xiaomi-toi-suomen-markkinoille-edullisen-5g-puhelimen-redmi-note-9t/


Elektromagneettista säteilyä on kaikkialla ja jo aine itsessään on energiaa. Yleisesti STUK arvioi säteilyn vaarallisuutta sen lämpövaikutuksen kautta. Kuinka paljon säteilyn energia lämmittää. Esimerkiksi mikroaaltouunissa lämpö paistaa pitsan. Jotkut ns. sähköyliherkät saavat oireita sähköstä. Sähköyliherkät kokevat olevansa virallisen yhteiskunnan ulkopuolella. 

Elektromagneettista säteilyä on vaikea rajoittaa, koska melkein kaikki moderni teknologia tuottaa sähkökenttiä. Kannattaa muistaa, että optinen kuitu ei tuota sähkökenttää vaan siinä tieto siirtyy fotoneina eli valon välähdyksinä. Kannattaa siis hankkia kotia nimenomaan optinen verkko. 

Tietokoneissa kannattaa harkita kallislaite, joka on tukevan metallikuoren sisällä. Tälläinen metallikuori eristää haitallisen säteilyn koneen sisälle kuten ns. Faradayn häkki. Muutenkin kannattaa hankkia kallista teknologiaa, koska ne on yleensä tehty paremmin . Halppiselektroniikka on halvasti tehty eli sähkön vuotavat sieltä rungosta ulos helposti. 


Realistisesti on vaikeata uskoa, että yhteiskunta voisi rajoittaa 5G:n käyttöä sähköpelkojen takia, koska melkein kaikki tulevaisuuden teknologiat luovat erilaisia sähkökenttiä. Tietysti olisi mahdollista suunnitella paremmin ja rakentaa parempaa laatua, joka olisi vähemmän haitallista mutta sitten kulut olisivat myös korkeat. Jo nyt saa hyvän metallirungon omaavia kannettavia kaupasta, mutta silti se halvin markettikone myy reippaasti. Melkein kaikessa teknologiassa olisi mahdollista valita parempaa mutta silti se halvin menee kaupaksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti