Suositut tekstit

lauantai 30. tammikuuta 2021

Puheentunnistus

 Suomenkielinen puheentunnistus on edennyt valtavasti. Ostin uuden kännyn ja siinä Googlen puheentunnistus toimii yllätävän hyvin.

Puheentunnistus, etenkin suomen kielellä, on kehittynyt valtavasti. Puheentunnistus ei ole mikään uusia asia. Jo 1950-luvulla oli olemassa puheentunnistusta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Speech_recognition#Pre-1970 

Suomenkielellä puheentunnistus on uudempi ilmiö. En kyllä osaa sanoa milloin on ensimmäiset suomenkieliset puheentunnitus ohjelmat kehitetty. Jos joku lukija tietää, niin kommenttiin voi vapaasti lisätä.

Käsittääkseni puheentunnistuksen käytännön toimivuus on kuitenkin ollut varsin heikkoa. Nyt kun kokeilin puheentunnistusta niin se toimi yllättävän hyvin suomeksi. Puheentunnistus tunnisti käytännössä kaiken mitä sille sanoin. 

http://speechwreck.blogspot.com/2011/04/fly-with-speech-recognition-and-word.html

http://simon-listens.blogspot.com/

https://jamesspeech.blogspot.com/2019/05/software-for-speech-recognition.html

 
Puhehan on kännyssä varsin luonteva käyttöliittymä, koska näytön kautta kirjoittaminen on aika hidasta ja virheherkkää. Nimenomaan hakutoiminnoissa puhe on kätevä.  
 Puheentunnistus on erityisen kätevää vammaisille ja muille joille perinteinen näppäimistön kautta käyttäminen on vaikeaa. Miten käy kirjoitus- ja lukutaidon, jos puhekäyttöliittymät yleistyvät. Kirjoittamisen tarve voi hyvinkin pienentyä valtavasti, etenkin maissa joissa väestö on lukutaidotonta; niin puhekäyttöliittymät voivat korvata tekstin (lukemisen).

Kielissä joissa on paljon merkkejä ja perinteiset näppäimistöt ovat vaikeita käyttää niin puheentunnistus voi olla valtan kätevää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti