keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Higgsin hiukkanen löydetty

Peter Higgsin kadoksissa ollut hiukkanen on todennäköisesti löydetty.
http://yle.fi/uutiset/higgsin_hiukkanen_syventaa_maailmankuvaamme/6206435

Higgsin löytyminen on teoreettisesti tärkeä vahviste ns. normaalimallin oikeellisuudesta. Käytännön sovelluksia Higgsille saanee odottaa ainakin sata vuotta. Voi olla, että jossain nanoteknologiassa voi tiedosta, että Higgs on olemassa olla jotain iloa mutta epäilen vahvasti että mitään sovelluksia ei tule ainakaan sataan vuoteen.

Nykypartikkelifysiikalle ei ole kovinkaan paljoa käytännön sovelluksia, koska partikkeleita on niin vaikea käsitellä, että mitään kaupallisesti kiinnostavaa voisi edes ajatella. Sotilas-, avaruus- ja mahdollisesti lääketieteelliset sovellukset lienevät ensimmäisinä mahdollisia. Tieteelliselle tutkimukselle ja tieteen sisäiselle diskurssille löytö on kuitenkin erittäin arvokas vahvistaessaan ns. standardimallin tieteellistä todistusvoimaa.

God particle eli jumalpartikkeli on täysin mieltä vaille oleva nimi alkeishiukkaselle. Partikkelisssa ei ole mitään jumaluutta vaan se on alkeishiukkanen, jonka luoma kenttä vuorovaikuttaa muiden alkeishiukkasten kanssa ja antaa siten niille massan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti