Suositut tekstit

keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Ostin kannettavan tietokoneen

Tilasin tiistain ja keskiviikon välisenä yöllä käytetyn kannettavan tietokoneen. Kone oli suhteellisen edullinen, vähän päälle kaksisataa euroa. Nyt odottelen, että Matkahuolto tuo sen. Kone oli ainakin omasta mielestäni aika tehokas verrattuna ainakin nykykoneeseen millä olen näitä juttuja kirjoitellut. Prosessoritehot kolminkertaistuivat ja keskusmuistin määrä nelinkertaistui. SSD tilaakin on uudessa koneessa 2 kertaa enemmän eli 256 GiT. Tehonkasvu on siis aika raju. Vanha kone rupesi olemaan jo vanha, ikää sillä on kymmenisen vuotta. Se on paljon koneelle, jota on käytetty kuitenkin melkein joka päivä. Muuten vanha kone on ihan hyvässä kunnossa paitsi, että akku on ihan kuollut. Kone on ollut verkkovirrassa ja se on kyllä toiminut. Yhtään ei akkua ole eli se vähän rajoittaa tietokoneilua. 

Vanha kone oli Acer Aspiro S5 Ultrabook Intelin prosessorilla. Uusi on AMD prosessorilla. Kirjoittelen sitten lisää kun ehdin. Kannettavia saa nykyään monesta paikasta eli edulista tietokonevoimaa on markkinoilta saatavissa vaikka kuinka paljon.

Itsellä on aikaisemminkin ollut käytettyjä koneita. Aikanaan ostin IBM Thinkpad X31:n. Sain suhteellisen halvalla sen Cruz Brokersista. Se on kestänyt hyvin mutta on nykyaikana sen verran hidas ettei sillä oikein pääse eteenpäin. Hyllystä löytyy myös pikkukorinen HP, sain senkin halvalla. Vähän päälle sadalla eurolla. Oli aikanaan edullinen ja taitaa olla vieläkin edullinen kone.  

Nykyäänhän IBM ei ole enää aikoihin itse tehnyt koneita. IBM myi tietokone puolensa Lenovolla ja Lenovo on jatkanut laatukoneiden valmistusta. Aikanaan ostin Lenovolta Thinkpad Edge koneen. Se maksoi uutena noin 500 euroa.

Tietokonetta ostettaessa kannattaa katsoa käytettyjä jos ei halua maksaa koneesta täyttä hintaa. Kannettavia käytettyjä on hyvin saatavissa alle 300 eurolla. Joitain saa jopa alle 200 eurolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti