Suositut tekstit

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Pelifirmat eivät tykkää käytettyjen pelien ostajista

Yhä useammat firmat ovat tuomassa peleihinsä ominaisuuksia, joista saavat nauttia ilmaiseksi vain pelin uutena ostavat. Käytettynä pelinsä hankkivat joutuvat maksamaan lisämaksua. 
http://www.v2.fi/uutiset/pelit/14220/Ubisoftiltakin-kapulaa-kaytettyjen-pelien-rattaisiin/

http://www.gamespot.com/news/6323741/ubisoft-confirms-uplay-passport-online-program?tag=updates%3Beditor%3Ball%3Btitle%3B2

http://jtalous.blogspot.com/2011/07/suomalainen-peliteollisuus.html

Pelejä tuottavat yritykset haluavat tuottoja. Levyllä myytävä tuotehan on fyysisesti varsin kestävä ja sillä voi pelata useampikin pelaaja vuorotellen. Käytettyjen pelien myynti pienentää ainakin jonkun verran pelivalmistajien kokonaismyyntiä ja siirtää tuottoa käytettyjen pelien myyjille.
http://tietsikka.blogspot.com/2011/07/final-combat.html

Kuluttajan asema on huono ja ainut toivo muutokseen on kiinalainen pelituotanto.

http://tietsikka.blogspot.com/2011/07/microsoft-windows-8-ja-xbox-360.html



Monissa tuotteissa alkuperäinen tuottaja ei pysty laillisesti estämään tuotteen myyntiä käytettynä. Pelit ja muut ohjelmistot ovat sillä rajalla, että voiko niiden myyntiä estää. Pelit yleensä lisensoidaan ostajalle eli myydään rajatut käyttöoikeudet. Missä määrin ostajaa voidaan estää myymästä tuotetta edelleen käytettynä riippuu paljon lainsäädännöstä. Jos peli rinnastetaan irtaimeen esineeseen, niin sitten pelin tuottajalle ei ole mitään oikeutta määrätä tuotteesta sen jälkeen kun ostaja on sen ostanut.




Muistan jostain lukeneeni, että USA:ssa on sellainen lainsäädäntö, että mitä tahansa saa vuokrata ilman erimaksua. Eli jos ostat pelin, saat perustaa yrityksen joka vuokraa sitä eikä pelintuottajalla ole siihen nokan koputtamista (ainakin koskee elokuvia, kirjoja ja koneita). Peleissä on tietysti palvelullisia elementtejä kuten tuki monenpelille, jossa pitää olla servereitä ja sillai. Tämä tietysti tekee tilanteesta erilaisen, koska kustannusrakenne pelintuottajalle on erilainen kuin kirjan myynnissä.

2 kommenttia:

  1. 45dollaria pleikka2pelistä? aikamoinen ripoff jopa gamestopista. onhan niillä Ebayt sun muut että kyl varmaan sai paremmankin summan.

    enpä silti ymmärrä ongelmaa. pelifirma saa tasan 0 euroa kun joku ostaa käytetyn ja tekee helposti isotkin tappiot. ilman voittoa ei tulisi uusia pelejä. ihmettelenkin miksei leffateollisuus aja samaa asiaa (musa kestää pidempään) mutta suurimmat voitot tulee teatterista ja vuokrauksista joten eipä se pienehkö käytettyjen levyjen kauppa paljoa haittaa, eihän se ole edes yhtä laajaa kuin pelien vastaava. peleille on tullut aika yleinen trendi että pelataan kerran läpi tai kunnes tulee parempi ja sitten vaihtoon. yksi looginen ratkaisu olisi parempi pelien vuokrausmahdollisuus

    kun kysytään tietyiltä tyypeiltä niin kuulemma piratismikin on ihan ok joten kaipa kaiken voi järkeillä kuulostamaan ainakin omaan korvaan hyvältä

    VastaaPoista
  2. Yleensä tuotteen valmistaja ei käytetyn tuotteen myynnistä saa mitään (Autot jne). Yleensä käytettyä tavaraa saa myydä vapaasti ja sen takia peleistäkin pelifirmat yrittävät tehdä palveluja. Palvelujahan ei voi myydä uudelleen (vertaa esim. tukanleikkuu). Aikanaan Xerox ei myynyt kopiokoneita ollenkaan vaan vain vuokrasi niitä (se oli sitä aikaa kun xeroxilla oli kaikki patentit valokopiokoneisiin, onneksi ne ovat kaikki jo vanhentuneet).

    VastaaPoista