tiistai 19. heinäkuuta 2011

D-Wave ja Multiversumi?

Does the existence of quantum computer prove that we live in multiverse?
Not really. No-one knows how to experimentally test the various “interpretations” of quantum mechanics. Quantum computation occurs within all of the reasonable interpretations.
 http://dwave.wordpress.com/about/

Itse olen lukenut jostain, että toimiva kvanttitietokone todistaisi, että elämme Multiversumissa mutta ilmeisesti näin ei ole. Perusongelma ilmeisesti on, että vaikka monen tulkinnan mukaan kvanttitietokone toimii Multiversumissa se ei kuitenkaan ole täysin välttämätöntä kvanttitietokoneen olemassaololle eli emme voi varmistua asiasta pelkästään rakentamalla toimivan kvanttitietokoneen. Monet tosin pitävät jo, että pelkästään kaksoishilakoe todistaa sen, että elämme Multiversumissa.

Aikanaan kun itse opiskelin kvanttifysiikkaa, niin kauheasti ei muistaakseni käsitelty sen mahdollisia tulkintoja. Tosin muistaakseni multiversumit kuitenkin mainittiin eräänä tulkintana.
http://tietsikka.blogspot.com/2011/06/d-wave-perustuu-neuvostotieteen.html

Käsittääkseni ennen Multiversumiakin (tarkoitan tässä Multiversumi tulkintaa kvanttifysiikassa) on ollut sellaisia ajatuksia, että on paljon rinnakkaisia maailmankaikkeuksia. Ainakin Hindufilosofeilla on ollut sellaisia ajatuksia.

Aikanaan kun itse opiskelin kvanttifysiikkaa niin kvanttitietokonetta ei silloin vielä kyetty rakentamaan millään tasolla eli pohdinta oli täysin teoreettista ilman mitään käytännön sovellusmahdollisuuttakaan. Nyt ainakin on jonkinlainen mahdollisuus, että joskus 2025 on käytössä suhteellisen laajamittaisesti kaupallisia kvanttitietokoneita.David Deutsch on yksi Multiversumi näkemyksen puoltajista. Näkemyksiä maailmankaikkeuden rakenteesta on kuitenkin paljon ja niiden todistaminen nykytieteen keinoin on vaikeata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti