Älykkyys on monimutkainen ilmiö. Eläimet ovat ainakin jossain määrin älykkäitä ja ihminen pitää itseään luomakunnan kruununa. Ihmisen kyvyt ja toimintakyky ovat pitkän evolutiivisen prosessin tulos. Ihminen myös kehittyy hitaasti lapsesta aikuiseksi ja pikkuhiljaa oppii asioita. Inhimillisesti ajateltuna ihminen on inhimillisten kriteerien mukaan älykäs.
Tietokoneet tehdään ja ohjelmoidaan eli niiden elämänkaari on sangen erilainen. Nykyään on mahdollista matkia evoluutiota matemaattisilla menetelmillä, jotka sitten ohjelmoidaan tietokoneelle ja tuloksena on ainakin näennäisevoluutiota. Elämää itsessään voidaan myös simuloida (artificial life).
Elämää ei kuitenkaan ymmärretä sillä tasolla, että kyettäisiin ymmärtämään miten atomit muuttuvut eläväksi olennoksi. Yksittäisten solujen toiminta sinällään tunnetaan suhteellisen hyvin. Tietoisuuden syntyäkään ei millään tasolla ymmärretä. Jotkut ajattelevat, että kun rakennetaan tietokone, jossa on riittävästi tehoa ja rakennetaan tietokoneeseen neuroneiden kaltaisia rakenteita, niin se jossain vaiheessa spontaanisti synnyttää älykkään koneen ja koneen rakentajan ei tarvitse suoranaisesti suunnitella älykkyyttä tai ymmärtää sitä.
Laajalti ajatellaan, että älykäskone voisi syntyä 2020 jälkeen. Paljon tietysti riippuu mitä sillä älykkyydellä sitten oikeastaan tarkoitetaan. Oma käsitys on, että älykästietokone ei todennäköisesti ajattele ihmisenkaltaisesti ja ihminen ei ehkä koe sitä suoranaisesti älykkääksi. Älykästietokone ei ole ihminen, joten se ei näe maailmaa ihmisen lailla vaan sillä on erilaiset kokemukset, tarpeet ja tavoitteet. Älykästietokone pystyy kuitenkin toimimaan omalta kantiltaan mielekkäästi ja ymmärtämään maailmaa omasta perspektiivistään. Ihmisen kannalta älykäskone ei ehkä vaikuta älykkäältä, koska maailmankuva on väistämättä kovin erilainen.
Älykkyys ei ole ainakaan suoranaisesti laskennallinen ongelma eli pelkästään laskentakapasiteetin lisääminen ei tee koneesta älykästä. Jotkut ajattelevat, että kone tarvitsee aistit ja kyvyn toimia maailmassa, että se voi oppia ja pikkuhiljaa kehittyä älykkääksi.
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10973207
http://tietsikka.blogspot.fi/2012/10/kvanttitutkijoille-nobel.html
http://www.kurzweilai.net/let-the-ais-not-us-formulate-a-billion-year-plan
Jotkut näkevät, että biologinen evoluutio jatkuu koneiden kautta ja siten tietokoneet ovat oikeastaan eläviä olentoja.
Metallijoulumusiikkia
12 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti