lauantai 29. joulukuuta 2012

Jolla

Tunnettu talousjulkaisu The Wall Street Journal pääsi keskustelemaan muutaman sanasen Jollan perustajiin kuuluvan Sami Pienimäen kanssa. Haastattelussa käytiin läpi muun muassa Jolla-nimen syntyä ja tarkoitusta sekä työvoimakapasiteettia, joka kattaa tällä hetkellä hieman yli 50 henkeä.
http://www.mobiiliblogi.com/2012/12/29/jolla-keskittyy-lippulaivapuhelimiin/

Jolla yrittää premium kännyköihin. Premium kännykät ovat varsin kilpailtuja. Aikooko Jolla Applen ja Samsungin kännyjä kalliimpiin vai tarkoittaako Premium Applen kalleimpia jää nähtäväksi. Premium känny tekee myös Nokian myymä Vertu. En tiedä kannattaisiko Jollan oikeasti yrittää premium markkinoille, koska Luxus tuotteet ovat myös varsin vaikeita. Tosin luxus kännymarkkinoilla on heikosti tarjontaa ja tarjonta on heikkolaatuista. Luxuskännymarkkinoilla tarkoitan tässä oleellisesti Applen tarjontaa kalliiimpia kännyjä.  Apple ei toimi varsinaisilla luxusmarkkinoilla.

Kännymarkkinoilla on jokatapauksessa kilpailua, koska mm. Firefox yrittää sinne ja heillä on varsin valmistuote jo olemassa. Tosin ilmeisesti Firefox yrittää suhteellisen edullisiin puhelimiin.
http://jollatides.com/

Yrittäjiä on suhteellisen paljon ja joillekin voi jopa löytyä tilaa tuskin kuitenkaan kaikille. Tässä vaiheessa Jolla on vielä puhetta, koska ensimmäistäkään Jollan puhelinta ei ole markkinoilla.
http://veskuh.blogspot.fi/2012/07/thoughts-on-jolla.html

http://veskuh.blogspot.fi/2012/11/slush.html

http://followingjolla.blogspot.fi/2012/08/jolla-mobile-unofficial-faq.html

Tässä vaiheessa on kovin turhaa spekuloida Jollan vaikutuksella kännyalaan, koska mitään konkreettista ei ole olemassa.
http://androidistica.blogspot.fi/2012/11/jolla-welcomes-st-ericsson-aboard.html

http://mynokiablog.com/2012/12/29/santa-giving-nokia-gifts-at-airport-nokia-lumia-920/

Mitkä ovat Jollan mahdollisuudet kännymarkkinoilla?

  • Jollalla on jonkinlaiset mahdollisuudet saavuttaa jotain mutta kännymarkkinat ovat kovasti kilpailtuja ja pienelle tekijällä on vaikeaa jo pelkästään verkostovaikutusten takia. 
  • Jollan mahdollisuudet pärjätä kunnolla on luultavasti alle 50% eli heikot mutta eivät kuitenkaan olemattomat. http://jtalous.blogspot.fi/2012/12/informaation-ja-teknologian.html
  • Tällä hetkellä parhaat mahdollisuudet pärjätä ovat Androidilla ja iOS:llä, koska verkostovaikutukset vahvistavat vahvoja toimijoita. Firefoxia pidän myös mahdollisena yllättäjänä, joka voi tuurilla mennä Windows Phonen ohi. Firefoxista voi hyvinkin tulla kolmas ekosysteemi. Firefox tosin tarvitsee hyvää onnea avukseen mutta ehkä Jumalattaret suosivat ensi vuonna nimenomaan kettuja. Ikkunanpesijöiden suojelijat taitavat nukkua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti