lauantai 27. huhtikuuta 2013

Muistin määrä tietokoneessa

Peruskäyttöön ja kannettaviin kannattaa hankkia 4Gt muistia. Pöytäkoneeseen kannattaa hankkia suoraan 8Gt ja mahdollisesti 16Gt muistia. Suurempia muisteja tarvitaan sitten lähinnä vain jossain erityistarpeissa. Käyttöjärjestelmäksi kannattaa hankkia 64 bittinen käyttöjärjestelmä, koska 32 bittinen ei kykene kunnolla käsittelemään yli 4Gt muistia.

Kannettavissa yli ison muistin ongelmana on virrankulutus, koska muistit kuluttavat energiaa. Pöytäkoneissa muistin määrän vaikutus energian kulutukseen on niin pieni ettei sitä kannata miettiä. Pöytäkoneissa jos voi valita muistin määrän niin kannattaa mennä suoraan 16Gt.

Muistin vaikutus suorituskykyyn on suuri niin kauan kuin sitä ei ole tarpeeksi. Jos ohjelma, data ja käyttis mahtuvat muistiin hyvin; niin muistin määrän lisäämisen vaikutus suorituskykyyn on marginaalinen. Keskusmuistia tyypillinen tietokone pyrkii sen loppuessa jatkamaan levyllä. Virtuaalimuisti kuitenkin pääasiallisesti romauttaa laitteiston suorituskyvyn, koska levy on tuhansia kertoja hitaampaa kuin keskusmuisti. Keskusmuistia pitäisi nykyaikana hankkia niin paljon, että virtuaalimuistia ei tarvitse käyttää ollenkaan.

Kovalevyksi kannattaa hankkia SSD levy, joka on muistipiireillä toteutettu kovalevy. Mekaanisesti pyörivä levy on SSD:ssä vaihdettu puolijohteeksi (nykyään yleensä Flash muistia). SSD muistia kannattaa hankkia vähintään 128Gt ja mieluusti enemmän. Suorituskyvyn kannalta SSD on erittäin tärkeätä ja nykyään yleisesti suositellaan korvaamaan hitaat kovalevyt SSD:llä. Pöytäkoneissa SSD:n rinnalle kannattaa hankkia perinteinen kovalevy arkistointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti