Suositut tekstit

torstai 12. elokuuta 2021

Tietokone opiskelijalle

Nyt kun kuolet alkavat niin pikkuhiljaa moni opiskelija tarvitsee tietokonetta - yleensä kannettavaa. Käytetty tietokone voi olla hyvä vaihtoehto. Etenkin jos haluaa halvemman pään koneen silloin käytetty voi olla järkevä. Käytetyt perustuvat kuitenkin vanhaan teknologiaan väistämättä eli uusimpia ominaisuuksia niissä ei voi olla.

Koneen hinta muodostuu prosessorista, muistista, näytöstä ja SSD:n koosta. Prosessorin tehoja voi arvioida

https://www.cpubenchmark.net/singleCompare.php

Mitä isompi lukema sitä tehokkaampi. Tämän pitäisi olla vähintään 2000 tai mieluusti enemmän. Muistia nykyaikana on hyvä olla vähintään 8Gt, 4Gt kyllä pärjää ihan hyvin. Alle 4Gt taas on selkeästi liian vähän. Linuxilla pärjää pienemmillä tehoilla kuin Windowsilla mutta teho kuitenkin tarvitaan ohjelmien ajamiseen eli loppupeleissä tehon tarpeen määrittää se mitä sillä tehdään. 

Prosessoriytimiä on syytä olla vähintään 2 kpl. Yleensä näin onkin. Lukiolaiset ainakin käyttävät Abittia eli sen kanssa on syytä laitteen olla yhteensopiva. Abitti on eräs Linuxin muoto. WLAN voi kannettavassa olla epäyhteensopiva Abitin kanssa, yleensä kaikki muu toimii. Linuxin kanssa yhteensopiva WLAN sovittimia saa esim. Verkkokaupasta tai muualta.Sellainen maksaa halvimmillaan alle 20€. 

Applen M1 mallit eivät toimi Abitin tai Linuxin kanssa. Pitää olla perinteinen Intel tai AMD-prosessori. Mikään muu ei toimi.

SSD:n koko pitäisi olla yli 128Gt. Tämä onkin käytännössä se minimi millä koneita myydään. Muistia voi jatkaa muistikuilla ja ulkoisilla SSD asemilla. Muistin tarve riippuu siitä mitä sillä tehdään. Tavalliseen käyttöön 128Gt on riittävä mutta äkkiä muistia kuluu paljon enemmänkin.

http://tietsikka.blogspot.com/2021/04/kaytetyt-tietokoneet.html

Tietoneissa ei kannata ostaa liian tehokasta vaan ostaa uuden vasta sitten kun tehontarve kasvaa. Tämä on edullisempaa kuin ostaa kone tulevaisuutta varten.  Käytetyn kannettavan saa alle 300€:lla. Uusia saa alle 600€:lla.

Chromebookit eivät sovellu lukio-opiskelijalle, koska niillä ei voi kunnolla ajaa Abittia. 

Jossain vaiheessa syksyllä tulee Microsoftin Windows 11 markkinoille eli voisi ajatella, että vanhat mallit menevät alennusmyyntiin silloin. Eli jos konetta ei heti tarvitse niin voisi ajatella, että alkuvuodesta 2022 koneita saa halvalla.

Kokeile Tietokone hakua:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti