perjantai 22. helmikuuta 2013

Kannettavatietokone

Itse olen tässä ostamassa kannettavaa tietokonetta. Ensimmäiseksi kun ostaa uutta tietokonetta kannattaa miettiä tarpeitaan. Iso tekijä sopivan koneen valinnassa on, että kuinka paljon prosessoritehoa ja muistia tarvitsee. Jos tarvitsee paljon; niin silloin kannattaa harkita pöytätietokonetta mutta muuten kannettava on luultavasti parempi valinta. Suurta prosessoritehoa ja muistia nykyään tarvitsevat lähinnä pc pelaajat ja mahdollisesti videoeditoijat.

Tällä hetkellä AMD:n kannettavat prosessorit ovat varsin tehottomia eli melkein kannattaa valita Intelin prosessori. AMD:llä on kuitenkin nopeammat näytönohjaimet eli jos haluaa pelata kannettavalla niin sitten AMD voi olla hyvä valinta. Monissa kannettavissa käytetään integroitua näytönohjainta ja silloin näytön ohjaimissa vahva AMD voi olla hyvä valinta Intelin sijaan. Intelin näytönohjaimet ovat pelaajalle huonoja vaikka ovatkin riittävät tehokkaita muuhun käyttöön.

Näytön koko kannattaa myös miettiä tarkkaan, koska käytännössä näytön koko pitkälti määrää minkälainen tietokone voi olla. Pienemmät näytön koot eli alle 14 tuumaa ovat hyviä jos kone on matkakäytössä mutta isompia kannattaa harkita jos konetta pitää lähinnä kotona paikallaan. Kannettaviin voi yleensä liittää ulkoisen näytön eli jos haluaa isompaa näyttöä niin kannattaa harkita ulkoisen näytön hankintaa.
http://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/5a/Tietokoneet

http://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/31b/Tietokoneet-Kannettavat

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/28653/dkgrt/Acer-Aspire-S5-Ultrabook-13-3-LED-Intel-Core-i5-3317U-4-GB-1

Iso valinta on sitten hankkiiko koneeseen perinteisen kovalevyn vai SSD:n. SSD on huomattavasti nopeampi mutta ne ovat varsin kalliita etenkin euro per gigatavulla laskettuna. Itse kuitenkin suosittelen vakavasti harkitsemaan SSD:tä jos budjetti vain antaa myöten, koska SSD:n suorituskyky on huomattavasti suurempi kuin perinteisten kovalevyjen. Tyypillisesti kannettavissa olevien SSD koko on tällähetkellä 128GB. Samalla hinnalla saa tyypillisesti kannettavan jossa perinteinen kovalevy on yli 500GB.

Pöytäkoneeseen kannattaa hankkia SSD käyttöjärjestelmälle ja lisäksi erillinen perinteinen kovalevy muille tiedostoille. Sopivan kokoinen SSD on esim. 120GB luokassa tai enemmän. Nykyään saa myös isompia SSD pöytäkoneisiin suhteellisen edullisesti. SSD:ssä ei kannata säästää, koska sen vaikutus käyttömukavuuteen on suurempi kuin prosessorin muutamat lisähertsit.
http://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/29b/Komponentit-Kovalevyt

Kannattaa ostaa pöytäkoneeseen SSD jonka luku ja kirjoitusnopeudet ovat vähintään 250MB/sekuntti.
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/30628/dgmhh/OCZ-Vertex-4-128-GB-2-5-SSD-SATA-III-kiintolevy

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti