Suositut tekstit

sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Kuitu vai 4G/5G

Petteri Järvinen kirjoittaa blogissaan kuidusta ja energian kulutuksesta. Blogissaan Järvinen pohtii energiankulutusta. Energia on tärkeä asia tietokoneilussa. Erityisesti nyt kun energia on poikkeuksellisen kallista. Mitä energian kulutus laskelmiin pitäisi sisällyttää? Pitäisikö laskelmiin sisällyttää myös toimisto- sun muut kulut, jotka ovat luultavasti aika isoja. Se mitä sisällytetään riippuu laskelmien käyttötarkoituksesta. 

Joka tapauksessa kuitu ei ole Suomessa relevantti vaihtoehto monelle, koska kuitua ei ole saatavilla kaikkialla. Sinne missä asun niin ei kuitu saa millään tavalla. Ainut keino olisi vetää itse kuitu ja se on hirvittävän kallista. Tuskin koskaan tulee Suomessa olemaan tilanne sellainen, että kaikki saavat halutessaan kuituyhteyden vaan moni joutuu käyttämään 4G/5G verkkoja.

https://pjarvinen.blogspot.com/2022/12/joulusauna-ja-4k-elokuva-mobiilidatalla.html

Langaton tekniikka kehittyy ja samalla halpenee. Kuitu on kuitenkin kallis ja hidas vetää. Jos kuitua ei ole saatavilla niin kyllä 4G/5G on hyvä vaihtoehto (muuta ei ole tarjolla). Kuitu ei niin edullinen ole, koska Internet liittymät maksavat nekin jonkin verran. Kuidussa ei ole kilpailua samalla lailla kuin langattomassa.


Kuva 1. Kuitu, https://stablediffusionweb.com/#demo












Kuva 2. Tukiaseman masto, https://stablediffusionweb.com/#demo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti