Suositut tekstit

sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Tietotekniikka kehittynyt valtavasti

Jotkut valittavat nyky tietotekniikan tilasta. Itse ainakin näen, että tietotekninen tilanne ei ole koskaan ollut näin hyvä. Prosessoritehoa on valtavasti ja samoin muistia. Ei vielä kaukana ole ajat jolloin tiedonsiirtonopeudet olivat vain muutama kilobitti tai alle. Aikanaan käytettiin 300 bitin sekunnissa yhteyksiä ja joskus oli jopa akustinen modeemi. Sillä tiedonsiirtonopeudet jäävät muutamaan merkkiin sekunnissa. Nykyään halpa 4G yhteys siirtää lähemmäs 100 megabittiä sekunnissa. Sellaisia nopeuksia ei ennen vanhaan ollut edes optisissa runkoverkoissa, eli nykyiset kotiyhteydet ovat paljon nopeampia kuin entisajan operaattoritason yhteydet. 

Muistit ennen vanhaan laskettiin kilobiteissä, nykyään terabiteissä. Ja hinnat oli ennen vanhaan valtavia ja nykyään taskurahaa. Tietokoneen ohjelmistoineen saa nykyään alle 200 eurolla, jopa alle sadalla. 

http://tietsikka.blogspot.com/2023/01/halpa-linux-tietokone-169.html

Ei tässä vieläkään kovin kaukana kun halvimmillaankin tietokoneet maksoivat monta tuhatta euroa ja silloin euro oli vielä nykyistä paljon vahvempi. Ohjelmistot ovat nykyään pitkälti ilmaisia ja samoin kaikki nettipalvelut. Tekoäly on ilmaiseksi käytössä. Internetissä on tietoa ja kaiken maailman kirjallisuutta ilmaiseksi saatavilla rajattomasti. Kaikki on halpaa, ilmaista. Kännyjä ja muita saa muutaman kahvikupin hinnalla. Ennen vanhaan jostain Nokian romusta sai maksaa tuhansia markkoja eikä sillä pystynyt muuta kuin soittamaan tai lähettämään jonkun tekstiviestin. Ollaan onnellisia nykytilanteesta, tällaista elintasoa ei ole ihmiskunnalla ollut koskaan aikaisemmin. 

Kaikilla ihmisillä on käytössään käytännössä ilmainen tietotekniikka. Energia maksaa enemmän kuin laitteisto ja ohjelmisto yhteensä. Tätä on elintaso. Kyllä meillä JussiMediassa on tiedossa, että aikanaan Internetistä kuviteltiin jonkinlaista toisenlaista paratiisia, mutta nämä kuvitelmat olivat vain fantasioita. Aikanaan Internettiä käyttivät vain jotkut harvat yliopistoissa ja muissa erikoispaikoissa. Nykyään Internetti on massakansan viihdekeskus. Lienee selvää, että massakansan kiinnostuksen kohteet liikkuvat naisten rintojen suunnassa eivätkä missään hienostelussa. Tämän takia moni Internet pioneeri tuntee syvää pettymystä ja tyytymättömyyttä mutta tällaiset fantasiat ovat fantasioita, eivätkä todellisuutta. Annettiinhan aikanaan Euroopan Unionistakin (EU) ja NATOsta tällainen fantasioitu toivekuva. Sodastakin moni kuvittelee sankaruutta ja sen semmoista vaikka todellisuudessa se on lähinnä suolenpätkiä ja ilmassa lentäviä ruumiinosia. Kannattaa vähän miettiä asioita, että mikä on totta ja mikä fantasiaa. Teknologia on kehittynyt ainakin omasta mielestä yllättävänkin hyvin, fantasiat ovat sitten erikseen.

https://pjarvinen.blogspot.com/2023/01/chatgpt-on-valehtelusta-huolimatta.html

http://tietsikka.blogspot.com/2021/04/kaytetyt-tietokoneet.html

Aikanaan kuviteltiin, että koskaan ei kyetä valmistamaan tietokoneita, joissa on miljoonia prosessoreita. Supereissakin oli aikanaan vain muutama tai ehkä kuin yksi prosessori. Nyt kuluttaja laitteissa on monen gigahertsin prosessoreita ja ytimiä voi olla tuhansia.

Taidetta, tiedettä ja viihdettä on Internetissä rajattomasti tarjolla kuluttajalle, mistään ei tarvitse maksaa mitään jos ei halua. 

http://jpoli.blogspot.com/2023/01/mikroprosessori-monopoleista-eroon.html

http://tietsikka.blogspot.com/2023/01/cerebras.html

http://jpoli.blogspot.com/2023/01/taiteilijat-pyrkivat-pysayttamaan.html

https://www.wolframalpha.com/input?i=moore%27s+law&key=2drdy

Tavallisen pissiksen laukulla saa yli kymmenen tietokonetta. 

https://edition.cnn.com/2023/01/28/tech/chatgpt-real-estate/index.html

One insight I take away from this long-term perspective is how unusual our time is. Technological change was extremely slow in the past—the technologies that our ancestors got used to in their childhood were still central to their lives in their old age. In stark contrast to those days, we live in a time of extraordinarily fast technological change. For recent generations, it was common for technologies that were unimaginable in their youth to become common later in life.

https://singularityhub.com/2023/01/29/technology-over-the-long-run-zoom-out-to-see-how-dramatically-the-world-can-change-within-a-lifetime/

http://jtalous.blogspot.com/2023/01/lankaliittyma-18690-kk.html

Kuva 1. Tietokone, StableDiffusion




Kuv 2. Tulevaisuuden tietokone, StableDiffusion

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti