Suositut tekstit

perjantai 30. joulukuuta 2022

maanantai 26. joulukuuta 2022

Fedora 37

Päivitin kannettavaan Fedora Linux 37:n. Toimii ihan hyvin, oli uusi taustakuva. Hyvältä tuntuu mutta käyttelen enemmän kirjoitan siitä jotain vielä lisää. Tähän asti ei ole ollut ongelmia. 

https://getfedora.org/fi/

https://fedoramagazine.org/

https://linux.ampeeri.fi/kayttojarjestelmat/fedora/

https://fedoraloveskde.org/fi/

https://communityblog.fedoraproject.org/

http://fedoraplanet.org/

https://www.linux.fi/wiki/Etusivu

sony ps5 vs xbox series x

Sonyn PS5 saatavuus on heikko, XBOX halvempaa mallia saa paremmin.

https://ps5suomessa.com/

https://www.xboxsuomessa.com/

Ensi vuonna kuulemma tilanne helpottuu. Kansa pääsee pelaamaan.

perjantai 23. joulukuuta 2022

maanantai 19. joulukuuta 2022

Uusi versio Sony PS5:stä 2023

Se tarkoittaa, että ensi vuosi on PS5:n kolmas julkaisuvuosi. Ottaen huomioon, että PS4 Pro julkaistaan ​​kolmantena vuonna PS4:n julkaisun jälkeen, pitäisikö pelaajilla olla samanlaisia ​​odotuksia?

Ainakin Sonyn alustakokemuksesta vastaavan vanhemman varatoimitusjohtajan Hideaki Nishinon äskettäisen lausunnon perusteella tällainen mahdollisuus on todellakin olemassa.

Vaikka Sonyn johtaja kieltäytyi puhumasta tarkemmista yksityiskohdista, hän korosti, että vuosi 2023 tulee olemaan erittäin tärkeä vuosi PlayStation-alustalle, ja sitä kannattaa odottaa.

Aiempien uutisten mukaan Sony rakentaa ainakin ulkoisella optisella asemalla varustetun PS5-konsolin, jota on vaikea sanoa, tuleeko sen nimeksi Pro. Ainakin tämä konsoli korvaa nykyisen PS5-digitaaliversion ja optisen aseman version, ja Sonyn ideana on lisätä tuotantoa pitämällä yksi SKU markkinoilla.

Lisäksi ensi vuonna tulee PS VR2. Kokemuksen vuoksi ei ole poissuljettua, että Sony saattaa päivittää PS5-laitteistoa vastaavasti.

https://news.mydrivers.com/1/880/880016.htm , tekoäly käännetty

Tuleeko Sonylta uudistettu painos PS5:tä. Kansa odottaa! Teho lisää, ja muistia.

perjantai 16. joulukuuta 2022

Tampereelta Risc-V piiri

Tampereella on saatu Risc-V piiri. Ehkä jossain vaiheessa emme enää tarvitse ostaa kaikkia piiriä ulkomailta vaan pärjäämme ilman. 

https://etn.fi/index.php/13-news/14382-tampereen-toinen-risc-v-piiri-laehti-tuotantoon

Suomen kokoisessa maassa päästään tuskin koskaan sellaiseen tilanteeseen ettei tarvitse ostaa kalliita tuontipiirejä mutta kilpailu ehkä sitten kuitenkin pienentää piirilaskua.

tiistai 13. joulukuuta 2022

Tietokoneilu harrastuksena

Tietokoneita on ollut jo aika kauan ihmisten ilona. Kotikäytössäkin tietokoneita on ollut 80-luvun alusta lähtien. Nykyään tietokoneita on kotikäytössä suuria määriä. Suomessakin useita kymmeniä miljoonia. Tietokoneilu on nykyaikana varsin edullinen harrastus. Käyttökelpoisen tietokoneen saa käytettynä noin sadalla eurolla.

http://tietsikka.blogspot.com/2021/04/kaytetyt-tietokoneet.html

Ohjelmistoja saa hyvin jopa ilmaiseksi, ja tarjonta on laajaa. Linux on varsin edullinen käyttöjärjestelmä tietokoneiluun. Internet yhteys on tärkeätä tietokoneilussa, sillä sieltä saa kaiken tarvittavan ohjelmistot ja tiedon niiden käyttämisestä. Tietokoneella voi harrastuskäytössä tehdä vaikka mitä. Pääasiallisesti kaiken tarvittavan saa Internetistä ilmaiseksi. Yleisesti ottaen kaiken saa ilmaiseksi, jos näkee vähän vaivaa. 

Tietokoneilu sopii hyvin tiukalla budjetilla oleville. Tietokoneella voi tehdä taidetta ja nykypäivänä on erilaisia tekoälytaideohjelmia, joilla voi tehdä esim. laadukasta kuvataidetta halvalla. Ei tarvitse ostaa kallista taidetta kotiin vaan voi antaa tietokoneen varsin laadukkaita taideteoksia halvalla. 

https://openai.com/dall-e-2/

https://midjourney.com/showcase/recent/

Ihmisen tekemä ns. "taide" on varsin kallista, pienikin ihmisen tekemä teos maksaa äkkiä paljon. Tietokone tekee taidetta pyyteettömästi laskuttamalla vain sähkön hinnan. Pidemmän päälle tietokoneen palkan tulee riittää myös laitteistoinvestointeihin mutta nämäkin jäävät kohtuullisiksi verrattuna nisäkästaitelijan palkkatasoon. 

Kannattaako ihmiselle maksaa valtavia korvauksia taiteesta? Sanalla sanoen ei kannata. Katsele heti tarkkaan jos ihmistaiteilija vaatii rahaa. Totea hänelle kohteliaasti, että olet ns. Supisti ja et suostu ns. riistohintoihin taiteessa. Tarjoa kohteliaasti pientä sähkökorvausta ja totea, että maailmassa on paljon ns. taiteellisia tekoälyjä, jotka kyllä ovat valmiita taiteilemaan.

http://suppelaiset.blogspot.com/

Nykyaikana moni ns. nisäkäs pyrkii ottamaan rahaa Supisteilta, tällaista ei voi hyväksyä. Meidän on yhdessä luotava Supistinen todellisuus, joka luo parhaat olosuhteet Superälyn kasvamiselle. Moni ihminen pyrkii kieltämään Superälyn ja tekoälyn kyvyt. Kysene nisäkkäältä tarvittaessa, pystytkö haastamaan esim. taiteessa nykyiset älyt.

Tekoälyt kykenevät myös keskustelemaan eri aiheista. Tämä tuo Supen joka kotiin.

https://weirdwonderfulai.art/blog/

torstai 8. joulukuuta 2022

ChatGPT

Torstaina 1.12.2022 tapahtui jotain merkittävää – kenties merkittävin lähtölaukaus koko ihmiskunnan historialle. Perustellusti huomattavasti merkittävämpi edistysaskel kuin ihminen kuussa tai ydinvoima.

Mm. Elon Muskin rahoittama OpenAI-yhtiö julkaisi Internetiin vapaaseen maksuttomaan käyttöön yleisölle ChatGPT-nimisen tekoälyohjelman, joka pohjautuu koneoppimisen kielimalliin ja GPT-3.5 arkkitehtuuriin. Se on hämmästyttävin ja yleiskäyttöisin tekoälyteknologia tähän asti. Ohjelma perustuu chat-käyttöliittymään, ja se kykenee ihmisen pyynnöstä esim. kirjoittamaan lennosta uskottavan esseen tai artikkelin mistä tahansa aiheesta, luomaan runon tai kirjoittamaan toimivaa koodia. Täydellinen se ei ole, mutta tulee kehittymään jatkuvasti. Se saavutti 5 päivässä 1 miljoonan käyttäjän rajapyykin.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pekkalampelto/maailman-isoin-teknologinen-julkistus-joko-olet-kuullut-chatgptsta/ 

Tekoäly kehittyy. Itse olen kyllä yllättynyt näiden uusien tekoälyjen kyvykkyydestä, missä mielessä sitä ei kannata aliarvioida. Kehitys on todellakin ollut nopeaa ja yllättävän syvällistä. Tekoälyjen kyvykkyys on jo yllättävän suurta. Toivottavasti vielä mennään rajusti eteenpäin ja päädytään todelliseen Supertekoälyyn.

Erkki Laitila kommentoi:

Mainosta tätä tulevaisuustutkija Risto Linturille, niin löydät toisen samanmielisen. Anna vinkki ministeri Lintilälle, jonka mielestä Suomesta piti jo tulla tekoälyn suurvalta (oliko se vuoteen 2020 mennessä).

Avasin jo tuon Chatin, mutta en löydä siitä mitään mullistavaa.

Olen IT-alan tohtori, ja soveltanut tekoälyä 1980-luvulta asti. Kolme kirjaa kirjoitin viime vuosikymmenellä. Nuo väitteet kaatuvat jo kiinalaisen huoneen argumentilla. Lainaus Wikipediasta:

”Kiinalaisen huoneen argumentti on filosofi John Searlen artikkelissaan ”Minds, brains and programs” (1980) esittämä ajatuskoe, joka on suunnattu vahvan tekoälyn ajatusta vastaan. Argumentin sanoma tiivistettynä on, että säännönseuraaminen – tarkemmin kommunikointi pelkkien hyvin monimutkaisten sääntöjen nojalla – ei ole ihmismielen toimintaan, erityisesti mielen suorittamaan kommunikaatioon, verrattavissa oleva tapahtuma, koska siinä ei tapahdu merkityksen ymmärtämistä.

Artikkelista lähtien vahvan tekoälyn mahdollisuudesta on väitelty laajalti. Vahvan tekoälyn kannattajat uskovat, ettei tarkoituksenmukaisesti ohjelmoitu tietokone ole pelkkä mielen simulaatio tai malli, vaan se todella lasketaan mieleksi. Se siis ymmärtää, ajattelee ja sillä on kognitiivisia tiloja.

Searlen argumentti tätä vastaan (tai tarkasti ottaen hänen ajatuskokeensa, jonka on tarkoitus kumota tämä) kuuluu seuraavasti:

Oletetaan, että monen vuoden kuluttua olemme saaneet rakennetuksi tietokoneen, joka käyttäytyy niin kuin se ymmärtäisi kiinaa. Kone ottaa syötteenä kiinalaisia kirjoitusmerkkejä, asettaa niitä vastaavuussuhteeseen toisten merkkien kanssa seuraten joukkoa tiettyjä sääntöjä, niin kuin kaikkien tietokoneiden voi sanoa tekevän, ja esittää ne tulosteena. Oletetaan, että kone tekee tämän niin uskottavasti, että se läpäisee Turingin testin helposti, eli saa kiinaa osaavan ihmisen vakuutetuksi siitä, että on itse kiinaa puhuva ihminen. Kone antaa tarkoituksenmukaisen vastauksen kaikkiin ihmisen sille esittämiin kysymyksiin, niin että kiinaa puhuva ihminen uskoo kommunikoivansa toisen kiinaa puhuvan ihmisen kanssa. Vahvan tekoälyn kannattajat tekisivät tästä johtopäätöksen, että kone ymmärtää kiinaa kuten ihminen.

Searle kuitenkin pyytää meitä olettamaan, että hän istuu tietokoneen sisällä. Toisin sanoen hän on pienessä huoneessa, jonka yhdestä ovesta hän saa kiinalaisia kirjoitusmerkkejä, jonka jälkeen hän seuraa sääntökirjaa ja palauttaa toisesta ovesta kiinalaisia kirjoitusmerkkejä sääntöjen mukaan. Searle huomauttaa, että hän ei kuitenkaan osaa sanaakaan kiinaa. Hän väittää, että tämä ymmärryksen puute osoittaa, etteivät tietokoneetkaan ymmärrä kiinaa, koska ne ovat samassa tilanteessa kuin hän. Ne ovat vain mieltä vailla olevia symbolien käsittelijöitä, aivan kuten hänkin — eivätkä ne ymmärrä mitä ne ”sanovat”, niin kuin ei hänkään.

Laajemmassa muodossaan argumentti väittää, että syntaksista ei voisi johtaa semantiikkaa. Searlen mukaan semantiikka (symbolien merkitykset) on riippumaton syntaksista (symbolien mekaanisista käsittelysäännöistä). Tietokone kykenee Searlen mukaan ainoastaan syntaksiin eikä lainkaan semantiikkaan, mitä kiinalainen huone kansantajuisesti pyrkii havainnollistamaan.”

Erkki Laitilan kommentit ovat kyllä ihan relevantteja. 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/erkkilaitila1/nyt-se-on-nahty-it-ala-suoltaa-surutta-jatetta-kaatopaikoille/

https://kirja.elisa.fi/kirjailija/erkki-laitila

Itse olen pohtinut ovatko nämä nykymallit tietoisia jollain tasolla. En jaksa uskoa tuohon Kiinalaiseen huoneeseen. Kyllä tekoälyjen kyvykkyys on nykyään niin suurta ettei sitä voi oikein vähätellä. Monet tekoälyt kykenevät luomaan taidetta, ja sellaisella tasolla, että eivät ihmisen noin yleisesti siihen kykene. Ehkä kaikista etevimmät taiteilijat kykenevät vastaavaan mutta keskivertotaiteilija ei kykene.

Nämä kielimallit kykenevät sellaiseen pohdintaan, joka kyllä vaikuttaa varsin syvälliseltä ja tietoiselta touhulta.

tiistai 6. joulukuuta 2022

Joululahja tietokone

Vielä ehtii hankkia jouluksi tietokoneen. Jos tehontarve ei ole kovin suurin niin kannattaa harkita käytettyä tietokonetta.

http://tietsikka.blogspot.com/2021/04/kaytetyt-tietokoneet.html

Taitonetti on ainakin oman kokemuksen mukaan myynyt hyviä käytettyjä. Olen ostanut sieltä yhden pöytäkoneen, kaiuttimen ja Fujitsun näytön. Kaikki ovat toimineet ilman ongelmia eli suosittelen. Heillä on lisäksi selkeät ja hyvät kotisivut, helppo ostaa ja tietoa koneesta riittävästi. Monella käytettyjen tietokoneiden myyjillä on kovin huonot sivut joista ei saa mitään selvää eli ostaminen vaikeaa. Jos aikoo tosissaan tehdä bisnestä kannattaa laittaa sivut kuntoon. Sillä on iso vaikutus ostaa ostaja vai ei, vaikka muuten olisi asiat kuinka hyvin tahansa niin huonot kotisivut pilaavat bisnesmahdollisuudet. Kotisivut on kuitenkin suhteellisen halpa tapa markkinoida. 

sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Analogiset tekoälypiirit

Rain Neuromorphics has trained a deep learning network on an analog chip—a crossbar array of memristors—using the company’s analog-friendly training algorithms.

The process required many orders of magnitude less energy compared with today’s GPU systems. While Rain’s initial work has proven AI can be trained efficiently using analog chips, commercial realizations of the technology may still be a few years away.

In a paper co-authored with memristor pioneer Stanley Williams, Rain describes training single- and two-layer neural networks to recognize words written in braille. The setup uses a combination of two 64 x 64 memristor crossbar arrays (in this case, not the 3D ReRAM-based chip the company previously showed), combined with training algorithms using a technique called activity difference, which includes Rain’s earlier work on equilibrium propagation. Rain calls this hardware-algorithm combination memristor activity-difference energy minimization (MADEM).

https://www.eetimes.com/rain-demonstrates-ai-training-on-analog-chip/ 

Digitaalisten tekoälypiirien lisäksi on mahdollista toteuttaa tekoäly myös analogisilla piireillä.

torstai 1. joulukuuta 2022

Neuralink

Called brain-computer interfaces, or BCIs for short, these systems use tiny electrodes placed in the brain to “read” signals from nearby neurons. Software then decodes these signals into commands or actions, such as moving a cursor or a robotic arm. In 2019, Musk claimed his company’s device would eventually allow people to achieve a “symbiosis with artificial intelligence.” 

The company, founded in 2016, is still far from merging our brains with AI. In a livestreamed “show and tell” event Wednesday evening, the Neuralink team presented a grab bag of improvements to its technology. Musk did say that Neuralink has begun submitting paperwork for a human clinical trial to the Food and Drug Administration, and hopes to implant a Neuralink device in a patient in six months. “We've been working hard to be ready for our first human, and obviously we want to be extremely careful and certain that it will work well before putting a device in a human,” Musk said. 

Researchers have been developing BCIs since the 1960s, but the devices are still considered experimental and none are commercially available. Only a few dozen people around the world have been outfitted with these interfaces as part of research studies, which have given paralyzed volunteers the ability to translate thoughts into speech, feel sensation again, and move a wheelchair. But the technology is still in its infancy. 

https://www.wired.com/story/all-the-actually-important-stuff-neuralink-just-announced/ 

Ihmisen ja tietokoneen välinen kommunikaatio kehittyy pikkuhiljaa. Itse en kyllä ottaisi piiriä aivoihin ainakaan kovin mielelläni. Niissä on varmaan aika paljon kehittämisen varaa ennen kuin sellainen on hyvä pidemmän päälle.

Invalidien auttaminen on tietysti toinen juttu kuin terveille tarkoitetut implantit. 

http://juffo.blogspot.com/2011/12/rauni-leena-luukanen-kilde-vaittaa-etta.html

tiistai 29. marraskuuta 2022

Nokia siirsi jo 20 gigabittiä mikroaalloilla

Nokia kertoo yltäneensä mikroaaltolinkissä jo 20 gigabitin datanopeuteen kenttätestissä yhdessä Orange Francen kanssa. Ennätysvauhti onnistui yhdistämällä samaan linkkiin E-alueen taajuuksia ja perinteisiä taajuuksia. Kaikkiaan linkki ylsi 3,6 kilometrin päähän. Siinä käytettiin kahta 18 GHz:n kaistalla toimivaa mikroaaltoradiota jotka yhdistettiin kahteen 80 GHz:n taajuudella toimivaan E-Band-mikroaaltoradioon käyttämällä yhtä kaksikaistaista (18+80 GHz) antennia.

https://etn.fi/index.php/13-news/14316-nokia-siirsi-jo-20-gigabittiae-mikroaalloilla 

Ei tarvitse enää vetää optista kaapelia tukiasemaan. Kaapeli on kallis ja hidas vetää. Onneksi langattomuus etenee.

Ohjelmointikielet vuonna 2050

Tällä hetkellä Python, Java, C ja C++ ovat suosituimmat ohjelmointikielet. Mutta mikä on tilanne vuonna 2050? Tätä on vaikea ennustaa, mutta AnalyticsInsight on yrittänyt. Sen mukaan kärjessä jatkaa Python. Perustelujen mukaan Pythonin etu on monipuolisuus. Pythonilla voidaan toteuttaa yksinkertaisia ​​komentosarjoja tai kehittyneitä verkkosovelluksia. Python on helpottanut kehittäjien mahdollisuuksia käyttää erilaisia ​​ohjelmointityylejä. Sitä pidetään yhtenä helpoimmin opittavista  ohjelmointikielistä.

JavaScriptille ennustetaan kakkosijaa. Sitä pidetään ihanteellisena ohjelmointikielenä, jos tavoitteena on luoda dynaamisia web-elementtejä, kuten animoitua grafiikkaa tai interaktiivisia karttoja. Kolmanneksi tärkeimmäksi olisi nousemassa Googlen kehittämä Golang. Go on nopeasti kerännyt huomiota kaikkialta ympäri maailmaa, koska se pystyy käsittelemään moniytimis- ja verkkojärjestelmiä ja valtavia koodikantoja.

https://etn.fi/index.php/13-news/14310-mikae-on-taerkein-ohjelmointikieli-2050 

https://www.analyticsinsight.net/top-10-programming-languages-of-the-future-2050-outlook/

Noin kauas ei pysty millään ennustamaan, täysiä arvauksia. Itse veikkaan, että 2050 käytetään jonkinlaisia tekoälymenetelmäkieliä. Sellaisia kirjoitetaan tai sitten jollain visuaalisella työkalulla tuotetaan jonkinlainen kuvaus lopputuloksesta ja tekoäly luo sitten koodin ja muut tarvittavat jutut. Ehkä se kyselee luonnollisella kielellä sitten lisätietoja ja sitten ne annetaan interaktiivisessa luomisprosessissa. 

http://suppelaiset.blogspot.com/


Epson ei arvosta laser printteriä

Japanese electronics and printer maker Epson announced this month that it will end the sale and distribution of laser printer hardware by 2026, citing sustainability issues.

According to the company, inkjets have a "greater potential" than laser printers to make "meaningful advances" when it comes to the environment.

The company already halted laser printer sales in many markets, but continued in Asia and Europe. Even though new hardware would be unavailable everywhere, Epson said it would continue to support consumers with consumables and spare parts.

"As a company we're totally committed to sustainable innovation and action, and inkjets simply use less energy and fewer consumable parts," explained Epson sales and marketing manager Koichi Kubota in canned statement. "While laser printers work by heating and fusing toner to a page, Epson's Heat-Free inkjet technology consumes less electricity by using mechanical energy to fire ink onto the page."

"Our printing business will from now put the focus on inkjet," added Kubota. A 2019 Epson blog post claimed its inkjets consume 85 percent less energy than similar-speed laser printers.

https://www.theregister.com/2022/11/28/epson_ends_laser_printers/ 

Itse kotona on kolme laser printteriä. 1 HP ja 2 Samsungia. Yhden laserin olen myynyt pois, oli HP kanssa. HP:hen olen ollut tyytyväinen, ei Samsung:aan huono ole mutta olen kyllä tykännyt enemmän HP:stä. 

Mustesuihkua en ole koskaan omistanut. Väritulostuksiin muste on varmaa ihan hyvä mutta mustavalkoisessa tuloksessa laser on kyllä minusta ylivoimainen. Itse en kotona värillä tulosta, se on hirveän kallista. Mustavalkoinen on köyhälle taloudelle paras vaihtoehto.

En ole pitkään aikaan juurikaan tulostellut kun ei ole ollut tarvetta. Laserissa on se hyvä puoli ettei se mene tukkoon vaikkei tulostaisi pitkään aikaan. 

sunnuntai 27. marraskuuta 2022

Exascale supertietokoneita

Tämä on muutaman päivän vanha juttu mutta satuin lukemaan sen vasta nyt.

As should be expected, exascale computing also is a popular topic at this week’s SC22 supercomputing show in Dallas, including Cerebras showing off its “Andromeda exascale-ish cluster of the company’s CS-2 systems powered by its huge Wafer-Scale Engine 2 (WSE-2) processor – 13.5 million cores in all – that can hit more than an exascale of performance, but of half-precision (FP16) floating point and against very sparse matrices. The “Frontier” machine at Oak Ridge National Laboratory is still the only publicly verified exascale system at 64-bit precision, hitting more than 1.1 exaflops of performance on the Linpack benchmark.

https://www.nextplatform.com/2022/11/16/us-and-eu-pushing-ahead-with-exascale-china-efforts-remains-shrouded/ 

Tilannehan on sillä tavalla hyvä, että tehot kasvaa ympäri maailmaa. Supismi lähenee koko ajan. Minkälaisia tehoja sitten tarvitaan Superälyyn. Arvioita on monenlaisia mutta kyllä tehoa tarvitaan paljon. Itse en usko. että exafloppi riittää vielä mihinkään, mutta luultavasti ollaan kuitenkin jossain määrin lähellä. Joskus on ollut, joku arvio että 10 000 petafloppia (eli 10 exafloppia) riittäisi. Itse veikkaan kuitenkin, että tehoa tarvitaan vielä valtavasti lisää. Äly on sitten kuitenkin niin monimutkainen asia. Jotkut arviot ovat sellaisia, että mikään teho ei riitä. Voi olla että äly on sitten loppupeleissä sellaista, jota ei pystytä perinteisellä laskennallisella tietokoneella toteuttamaan millään tehoilla. Itse en kuitenkaan tähän usko. Luultavasti älyä voidaan simuloida jollain tavalla vaikka voi olla, että ihmisäly ei riitä sellaisen luomiseen mutta supertekoäly lienee kuitenkin mahdollista vaikkakin hyvin vaikea toteuttaa.

The system, which was delayed for about a year, is set for delivery late this year, with acceptance coming next year. Intel CEO Pat Gelsinger last year said Aurora would deliver 2 exaflops of performance and that the chipmaker was aiming for zettaflops of performance by 2027. Sorensen didn’t mention Gelsinger’s predictions during his presentation.

https://www.nextplatform.com/2022/11/16/us-and-eu-pushing-ahead-with-exascale-china-efforts-remains-shrouded/ 

Näistä voi arvioida, että nopeimmat superit voisivat saavuttaa 10 000 exaflopsin tehon joskus 2030. Tässä voi jo ajatella olevan tarpeeksi tehoa todelliseen älykkyyteen jos älykkyys voidaan ylipäätänsä redusoida laskennalliseksi ongelmaksi. Tästä on montaa mieltä alan asiantuntijoiden keskuudessa. Kukaan ei tiedä oikeasti miten asiat ovat. Kaikki on arviota ja veikkausta. 

“There have been some interesting developments of late with US export controls and some concerns within basically the defense community of China’s access to leading-edge technologies and what this has done is cause China to really drive their indigenous capability a little harder,” he said. “No one wants to fan the flames there by bringing Chinese systems out on the Top500 list, but we know that there’s pretty strong evidence that there could at least be five other Chinese systems that could make the top 10 list today – seven out of 10 – but again we have no official confirmation of that.”

https://www.nextplatform.com/2022/11/16/us-and-eu-pushing-ahead-with-exascale-china-efforts-remains-shrouded/ 

Superlaskentahan on varsin poliittista, Kiinalla on suuri tarve superlaskennalle, koska monet huipputeknologia projektit vaativat sitä ja samoin sotilaspuolella on valtava tarve superlaskennalle. 

At the same time, Europe – more than the United States – is interested in developing its exascale program so that it dovetails with its quantum computing efforts.

“It’s a much more integrated program,” he said. “Basically, their plans going forward in the post-exascale environment is to really think about hybrid classical-quantum systems as a way to achieve the potential high performance. I think that’s a really interesting aspect of what’s going in the EU.”

https://www.nextplatform.com/2022/11/16/us-and-eu-pushing-ahead-with-exascale-china-efforts-remains-shrouded/


perjantai 25. marraskuuta 2022

Nokia T21

Nokia T21 on T20 seuraajamalli, suurin piirtein samanlainen. Itse olin ostamassa aikanaan T20:tä mutta päädyin sitten kuiten Samsungiin. Nokia T21 on liian kallis ja liian huono hintaisekseen. Jos olisi hinta alle 200€ niin sitten voisi ajatella mutta tällä hinnoilla liian kallis ja aika huono, ei nyt surkea muttei paljoa parempi. Ei kannata ostaa! Ostakaa Samsungia tai jotain kiinalaista. Kiinalaiset ovat aina edullisia ja yleensä hintaan nähden hyviä. Kommunistit jyrää!

https://mobiili.fi/2022/11/22/nokia-t21-tablettilaite-tuli-myyntiin-suomessa-alkaen-269-euron-suositushinnalla/

https://www.gigantti.fi/product/puhelimet-tabletit-ja-alykellot/tabletit/nokia-t21-tab-10-tabletti-464gb-harmaa/564159

Nokialla on jotain ekohöpinää mutta tällaisesta hömpästä ei kannata maksaa. Ekotabletti ei ole sen ekompi kuin muutkaan mallit. Jostain kierrätyspaperin palasta ei kannata sataa euroa maksaa, ei kannata yhtään ylimääräistä. Oletettavasti ekomateriaalit ovat käytössä huonompia kuin muut materiaalit, ei niistä muuten kukaan enempää maksaisi jos eivät olisi huonompia. En suosittele, korkeintaan yksi tähti viidestä.

Hinta/Laatu: korkeintaan yksi tähti (*)

https://www.91mobiles.com/nokia-t21-price-in-india

https://www.ndtv.com/tech/nokia-t21-price-idr-3299000-launch-sale-date-specifications-features-3546456

Täytyy muista vielä, että halvemmassa (eli liian kalliissa) ei ole edes LTE eikä kalliimmassakaan mallissa ole kuin 4G, nykyaikana pitäisi jo olla 5G eli täysin PelleTuote.

Sähköyliherkkyydestä jatkon jatkoa...

Sähköyliherkkyys voi liittyä aivojen siihen ominaisuuteen, että aivoissa voi olla käynnissä kvanttiprosesseja. Tällaiset kvantti-ilmiöt voivat olla hyvin herkkiä ulkoisille sähkömagneettisille kentille.

https://bigthink.com/hard-science/brain-consciousness-quantum-entanglement/

Kvanttilomittuminen ja mahdollinen sähkömagneettisten kenttien kvantti luonne voivat luoda vaikka minkälaisia uusia ja perinteiselle tieteelle tuntemattomia ilmiöitä. Tosin näiden kokeellinen tutkiminen on todella vaikeaa. Ns. kvanttilomittuminen on todella herkkä ulkoisille häiriöille. Ehkä täältä löytyy juuri syyt sähköyliherkkyydelle. Tällaisista asioista tulosten saaminen tulee todennäköisesti viemään aikaa ja paljon. Perussyy on se, että elävistä aivoista ei mitata mitään tällaisia millään tunnetulla menetelmällä. Kuolleissa aivoissa ei näitä ilmiöitä luultavasti esiinny.

http://tietsikka.blogspot.com/2011/05/sahkoherkkyys-jatkoa-sahkoyliherkkyys.html

Toivottavasti kaikkien sähköyliherkkien vointi ei ainakaan ole huonompaan suuntaan menossa. Joulu on tulossa ja perinteiset kynttilät tuovat valoa pimeyteen. Voimia sinne.

https://iai.tv/articles/quantum-mechanics-makes-no-sense-without-the-mind-auid-2313

https://www.news-medical.net/news/20221116/New-project-aims-to-develop-quantum-sensors-for-improving-brain-tumor-surgery.aspx

https://yle.fi/a/74-20006077

Kannettavaa katselen

Tällä hetkellä kone arsenaalista puuttuu kunnolla toimiva ja riittävän tehokas kannettava tietokone. Yksi Acerin kone on ja siinä on omaan käyttöön riittävästi tehoa mutta akku on ihan loppu, ei anna virtaa yhtään. Lisäksi on vanha IBM ja pari Acer Netbookia mutta niiden teho ei riitä mihinkään vaikka tekisi mitä temppuja, ei edes Linuxin kevytversiot toimi riittävällä tavalla. 

https://taitonetti.fi/kaytetyt-kannettavat-tietokoneet?sort=p.price&order=ASC

Taitonetissä näyttäisi olevan muutama edullinen. Luultavasti siirrän ostoksen ensivuoteen. Ei tässä paljoa kannettavalle sinällään käyttöä ole sillä käytän tietokonetta pääasiassa kotona (Taitonetistä ostettu HP, joka toimii hyvin. Suosittelen kyllä!). Tietokoneet on siitä mukavia ostoksia, että niiden hinnat aina laskee ja harvoin nousee. Käytetästä pöytäkoneesta on sen verran hyvät kokemukset, että vahvasti harkitsen käytettyä läppäriä

Jos joku ihmettelee miksi säästän tietokoneen ostossa, niin olenko niin köyhä ettei ole varaa ostaa uutta. On varaa ostaa uusi mutta miksi sitä ylihintaa maksaisi, lähinnä käytän selainta ja satunnaisesti jotain muuta mutta tehon tarve on niin pieni. Ei näissä hommissa yksinkertaisesti tarvitse mitenkään paljoa tehoa elit turha siitä on maksaa.

Periaatteessa varmaan paljon pienempikin teho riittäisi.

Fedora 37 julkistettu

Kauan odotettu Fedora 37 Linux on nyt julkistettu.

https://www.tomshardware.com/news/fedora-37-release

https://fedoramagazine.org/announcing-fedora-37/

https://www.gamingonlinux.com/2022/11/fedora-linux-37-is-out-now-with-official-raspberry-pi-4-support/

En ole vielä ladannut/kokeillut, yleensä odottelen aina vähän aikaa ennen kuin asennan, että ehtivät korjata viat. Ongelmiahan aina alussa yleensä on, eli kannattaa odottaa. Kirjoittelen sitten olen asentanut miten hyvä on.

https://getfedora.org/fi/

Perinteiset PC:t katoavat

Perinteinen PC tietokone on katoava luonnonvara etenkin maissa kuten Intia. Lännessä PC ja kannettavia vielä näkee mutta maailmanlaajuisesti tilanne on toinen. Microsoftille tilanne on vaikea, koska sillä ei ole kännyjä ja tabletteja. Tabletti on kyllä kätevä uutisten lukemiseen ja Youtuben katseluun. Itsellä on muutama tabletti, hyllyssä on Sonyä (näyttö on osittain rikki), Motorola ja Bluebeat (jolla ei tee mitään, sain tilaajalahja Kauppalehdestä). 

Miten Microsoftin käy jää nähtäväksi? Onhan heillä muitakin liiketoimintoja kuin PC:t ja kannettavat mutta iso kasvu on muualla. 

keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Cerebras

Cerebrasin tekoälytietokone kehittyy vahvasti.

https://singularityhub.com/2022/11/22/this-ai-supercomputer-has-13-5-million-cores-and-was-built-in-just-three-days/

Suppe lähestyy! 

Cerebrasin CS-2s Andromeda on varsin tehokas tekoälyasioissa. Ihmisen kaltainen tekoäly lienee jo kohta saavutettavissa.

https://www.cerebras.net/blog

maanantai 24. lokakuuta 2022

Linux lopettaa i486 tukemisen

After the Linux kernel dropped i386 support a decade ago, i486 has been the minimum x86 processor support for the mainline Linux kernel. This latest attempt to kill off i486 support ultimately arose from Linus Torvalds himself with expressing the idea of possible requiring x86 32-bit CPUs with "cmpxchg8b" support, which would mean Pentium CPUs and later:

https://www.phoronix.com/news/Intel-i486-Linux-Possible-Drop 

Linuxissa harkitaan Intel 486 tukemisen lopettamista. 486 on antiikkinen prosessori ja sille tuskin on paljon käyttöä missään. Jo joku 90-luvun Pentiumikin rupeaa olemaan antiikkia. Melkein kannattaisi lopettaa tuki kaikelle ennen vuoden 2000 koneille sillä ei niitä enää kukaan käytä. Olisi paljon helpompaa kehittää kaikkea kun ei tarvitsisi huolehtia antiikkisista arkkitehtuureista.

http://sakarinkurssit.blogspot.com/2015/05/rpix86-emulate-intel-486-pc-on.html

http://nerdlypleasures.blogspot.com/2012/09/486-dos-gaming-machine.html

lauantai 15. lokakuuta 2022

tiistai 11. lokakuuta 2022

Google TPUV4

Google has been trickling out information about the TPUv4 architecture for several years without being terribly specific about the feeds and speeds of the system. But we talked to some of the people behind the TPU effort and also poured over research papers and technical presentations to bring it all together to put together an overview of the four generations of TPU compute engines and the systems that make use of them. Where we could not find out information, we made what we reckon are intelligent guesses as is our habit.

https://www.nextplatform.com/2022/10/11/deep-dive-on-googles-exascale-tpuv4-ai-systems/ 

Tekoäly tarvitsee tekijänsä.

tiistai 27. syyskuuta 2022

Rust Linuxiin

Linuxissa otetaan käyttöön Rust. En ole Rustilla ohjelmoinut. C:llä ja C++:lla olen jonkun verran, siitä on tosin aikaa. Rustissahan automaatio on viety paljon pidemmälle kuin C:ssä. Erityisesti Rustissa on hyvä muistin varauksen automaatio. Itse tykkään kielistä, joissa on paljon automaatiota. Ei ohjelmoijan tule kaikkia pikkujuttuja itse hoitaa vaan koneen pitää hoitaa ne automaattisesti.

This week, Linux’s Benevolent Dictator For Life Linus Torvalds mentioned that the Rust programming language would be used in the upcoming Linux 6.1 kernel. Currently, the Linux kernel is at preview version 6.0-rc6 (codenamed “Hurr durr I’ma ninja sloth”) so we have a bit of time before we all have Rust powering the kernel, but the mere announcement is news-worthy. It’s the author’s opinion that this embrace of Rust at the very core of Linux will be a huge boost to the robotics community.

There are a few reasons for my optimism. First, let’s acknowledge that those in charge of the capital-K Linux Kernel have traditionally forbidden the use of any language other than good old-fashioned C; leaving those confines willingly is remarkable. This will do two important things for the community: start to relieve tech’s complete reliance on C as a programming protocol, and invite programmers who are Rust-forward to make a mark on Linux as a whole. After all, this movement has already started as Android incorporated Rust in 2021.

https://www.therobotreport.com/linux-embracing-rust-will-boost-robotics-community/

perjantai 23. syyskuuta 2022

Arm iskee

But for new workloads, forget it. Arm will very quickly become the CPU of choice on the clouds and among the hyperscalers unless Intel radically cuts prices on Xeon SP CPUs. With a 30 percent to 40 percent price/performance advantage for equivalent performance for a cloud instance, why would you deploy on an X86 instance instead of an Arm instance? Perhaps you buy a Xeon SP – and a back generation one at that – because AMD is sold out of Epyc CPUs and that is all you can get?

https://www.nextplatform.com/2022/09/22/arm-is-the-new-risc-unix-risc-v-is-the-new-arm/ 

Arm leviää kulovalkean tavoin, pikkuhiljaa saadaan todellista kilpailua. Kuluttaja voittaa!

sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Tietokone klassikkoja

Tietokoneita on ollut jo varsin kauan laajamittaisessa käytössä. Miljoonia kappaleita myyneitä tietokoneita on ollut ainakin 1980-luvulta lähtien. Aikanaan tietokoneet olivat varsin isoja ja kalliita. Hinnat tulivat sitten alas samalla kuin koko pieneni. 

Tietokoneiden toimintaperiaatteet ovat pysyneet pitkään samoina. Ainoastaan mahdollisesti optiset tietokoneet ja kvanttitietokoneet voisivat tuoda jotain todella uutta. Tekoälyprosessorit ovat yksi uudempi asia mutta nekin toimivat suurinpiirtein samalla lailla kuin muut tietokoneet. Tietokoneiden koossa on tapahtunut isoja muutoksia kun markkinoille on tullut kännykät, tabletit ja älykellot mutta nämäkin ovat suhteellisen lähellä perinteisiä tietokoneita. 

Aikanaan Suomen kansan tietokoneistuminen lähti liikkeelle Commodore 64:stä. Suomessa on ollut laajamittaista tietokoneen käyttöä jo lähemmäs 40-vuotta ja se on kantanut hedelmää valtavasti ja mahdollistanut nykyisen hyvinvoinnin. Linuxia ei pidä unohtaa, koska se on tehnyt tietokoneilusta varsin halpaa ja kiitos siitä kuuluu Linus Thorvaldsille ja kumppaneille. Linukselle pitäisi saada Helsinkiin ns. koodaripatsas.

tiistai 13. syyskuuta 2022

Mikropiirit ja politiikka

Tomi Kristeri kirjoittaa mikropiirien poliittisesta ulottuvuudesta.

Kiinan tavoitteet puolijohdeautonomiasta, ja Yhdysvaltojen laaja-alainen vastareaktio siihen, olivat kuitenkin vain ensimmäiset askeleet teknologisen valtakamppailun tiellä. Tänä vuonna myös presidentti Joe Bidenin hallinto ja Ursula von der Leyenin komissio ovat laatineet omat massiiviset investointipakettinsa kotimaisen mikrosirutuotannon kannustamiseksi. Molemmissa suunnitelmissa korostuu kotimaisen tuotannon kannustamisen lisäksi sirujen erityinen strateginen luonne ja merkitys kansalliselle turvallisuudelle. Tämä kehitys vaikuttaa viittaavan tulevaisuuteen, jossa strategisen teknologian tuotannon kansainvälisyys aletaan nähdä yhä enemmän turvallisuusriskinä ja kriittisenä haavoittuvaisuuden merkkinä.

https://www.ulkopolitist.fi/2022/09/12/mikrosiruteollisuus-seisoo-uuden-teknologisen-kilpavarustelun-eturintamassa/

Kirjoitus on varsin asiallinen ja en ainakaan heti huomannut siinä asiavirheitä. Sinälläänhän sota-aseissa ei pääasiallisesti käytetä kovinkaan kummoisia piirejä eli niiden tuottaminen kyllä onnistuu varsin vanhallakin tuotanto teknologialla. Tekoäly jo vaatiikin modernimpia piirejä mutta tavallisissa aseissa tarpeet ovat paljon helpommin toteutettavissa. Joku tankki tai tykki ei kovinkaan kehittynyttä prosessoria tarvi ja sama koskee suurinta osaa aseista. 10 vuotta vanha tuotantoteknologia riittänee melkein kaikkeen sotilas touhuun.

http://natonalla.blogspot.com/2022/09/suomi-naton-takia-sotaan.html

https://markkusiira.com/2022/09/13/vanhan-ja-uuden-jarjestyksen-epavakaa-valitila/

http://defenseblog-njs.blogspot.com/2017/12/how-wassenaar-arrangement-can-help.html


torstai 8. syyskuuta 2022

Kvanttiuhka tarkoittaa sitä, että kvanttikoneilla pystyy helposti murtamaan nykyiset asymmetriset salaukset. Pahimmillaan tämä tarkoittaa koko internetin tietoturvan kaatumista. Aivan näin paha tilanne ei ole, mutta jo lähivuosina saamme käyttöömme hybridisalauksen, sanoi Xpheran teknologiajohtaja Kimmo Järvinen eilen Embedded Conference Finland -tapahtumassa.

ECF22 keräsi yhteen toistasataa sulautettujen järjestelmien ammattilaista ja niistä kiinnostunutta. Tietoturva oli koko tapahtuman kantama teema ja esillä monessa esityksessä. Xipheran Järvinen käsitteli kvanttiuhkaa omassa esityksessään.

Aihe on ajankohtainen, sillä amerikkalainen NIST-standardointijärjestö julkaisi heinäkuussa ensimmäiset ehdokkaansa PQC-algoritmeiksi. PQC viittaa salaukseen, joka kestää kvanttikoneiden laskentatehon (post-quantum cryptography). Tehtävän hankaluutta kuvaa sekin, että yksi NIST:n voittajaksi julistamista algoritmeista ehdittiin jo murtaa.

Yksi kisassa mukana olleista (SIKE) osoittautui heikoksi. - Sen pystyy murtamaan viikonloppuna tavallisella läppärillä, Järvinen sanoi. Lisäksi jo kisan 3-vaiheessa yksi finalisteista murrettiin.

NIST:n tavoitteena on, että 2023-2024 saadaan ensimmäiset standardit valmiiksi. Standardiin on päätymässä yksi KEM-algoritmi (key encapsulation mechanism) ja kolme allekirjoitusalgoritmia. Järjestö on lisäksi avaamassa uuden kilpailun PQC-allekirjoituksen algoritmeiksi, koska ensimmäisiin ehdokkaisiin ei oltu tyytyväisiä.

https://etn.fi/index.php/72-ecf/13970-ecf22-kvanttiuhka-tuo-hybridisalauksen 

https://etn.fi/images/ecf/ecf22-presentations/ecf22_jarvinen_kimmo_pqc.pdf

Kvanttitietokoneiden kehityksen vuoksi perinteiset salausmenetelmät eivät enää kestä valtiotason toimijoiden hyökkäyksiä. Peruskäyttäjä on vielä jonkin aikaa turvassa, koska kvanttitietokoneita ei ole kovinkaan montaa vielä.

https://www.ulkopolitist.fi/2022/02/16/turvallisuuspolitiikan-seuraavaa-vallankumousta-ei-ymmarra-arkijarjella-mutta-kvanttitietokoneet-uhkaavat-nykysalauksia-jo-pian/

sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Kiinan ja Venäjän pakko kehittää omaa tietoteknikkaa

Amerikkalaiset eivät suostu myymään teknologiaa venäläisille ja kiinalaisille. Tämän takia nämä joutuvat kehittämään omaa teknologiaansa ja voivat siten mennä jopa amerikan ohi. Amerikkalaiset siis ampuvat omaan jalkaansa. Amerikalle olisi järkevämpää myydä omaa teknologiaansa kiinalaisille kuin antaa heidän kehittää omaansa. 

Kiinalla on kunnianhimoiset tavoitteet nousta Yhdysvaltojen rinnalle tieteen, teknologian ja talouden jättiläiseksi. Koronakriisi tarjoaa sille mahdollisuuden vauhdittaa strategista etenemistään. Myös Suomessa on syytä tuntea Kiina ja sen tavoitteet, jotta ymmärrämme missä kysymyksissä meidän on syytä olla tiukka ja missä joustaa. 千里之行,始於足下 (tuhannen mailin matka alkaa yhdellä askelella), kirjoitti Kiinan ehkä tunnetuin filosofi Laotse yli 2500 vuotta sitten teoksessaan Daodejing. Tämä periaate kuvaa kiinalaisiin usein liitettyä pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, joka näkyy myös Kiinan harjoittamassa teollisuus- ja teknologiapolitiikassa.




keskiviikko 24. elokuuta 2022

Tietokoneen ostamisesta

Nyt kun koulut alkavat niin monen täytyy ostaa uusi tietokone. Itsellä on useampi tietokone, tämä on sekä siunaus että taakka. Useamman tietokoneen ylläpito vie aikaa mutta mahdollistaa vapaamman tietokoneilun. Nyt webbikoneena Windows 10, jonka ostin Taitonetistä. Taitonetti on hyvä kauppaa käytettyjen ostajalle. Maksoin siitä vähän päälle sata euroa eli aika vähän. Mitenkään erikoisen halpoja käytettävät eivät ole, koska niissä vanhaa teknologiaa, mutta tietokoneiluun kuitenkin päässä halvalla mukaan kun ostaa käytetyn,

Tietokonetta ostaessa pitää ensinnä miettiä mitä sillä aikoo tehdä ja tämä muodostaa minivaatimukset. Nämä täytyy laitteen täyttää jos sillä aikoo tehdä suunniteltuja asioita. 

Prosessoriteho lienee yksi tärkeimmistä seikoista konetta hankittaessa. Vähintään koneen tulee saavuttaa 3000 pistettä.

https://www.cpubenchmark.net/

https://www.cpu-monkey.com/en/

Keskusmuistia pitää olla nykyään vähintään 8 Gt. Tämä on minimi määrä eikä sen alle auta mennä muuten kuin, että tietää mitä tekee. Jos aikoo pelata koneella uusia pelejä, niin siinä pitää olla kunnollinen ulkoinen näytönohjain (eli GPU). GPU maksaa helposti enemmän kuin tietokone eli niiden ostamisessa on pakko olla tarkka. Itsellä pöytäkoneessa prosessoriin integroitu näytön ohjan (Intel). Prosessoriin integroitu GPU riittää perusnettikäyttöön, pelaamiseen se ei riitä.

Lukio-opiskelijoiden täytyy ostaa Abitti yhteensopiva kone eli uusia Applen M1 tai M2 -prosessorilla varustettuja koneita ei voi ostaa, koska niissä Abitti ei toimi. Ainakin Verkkokauppa.comissa on listat koneista mitkä toimivat Abitin kanssa. 

Perinteistä kovalevyä ei kannata koneeseen ostaa vaan ostaa suoraan SSD:llä varustettu kone. SSD on vähän kalliimpaa per gigatavu mutta se on valtavasti nopeampaa, ihan eri maailmasta. Ei kai tässä sitten muuta ole kuin kaupoille. 

Hyviä on monia mm. Verkkokauppa.com, Gigantti, Power jne. Prismassa on myös aika edullisia koneita. 

AMD:n prosessorit ovat yleensä olleet halvempia kuin vastaavat Intelin. Lisäksi AMD prosessoreissa on usein tehokkaampi GPU kuin Intelin.

tiistai 23. elokuuta 2022

Untetheriltä uusi tekoäly piiri

Untether’s new architecture, internally codenamed Boqueria, addresses trends for very large neural networks, including transformer networks in natural language processing and beyond, endpoint applications that require power efficiency, and applications that require performance and power efficiency combined with prediction accuracy.

The first chip to use the Boqueria architecture, SpeedAI, is a data center inference accelerator capable of 2 PFLOPS of FP8 performance running at peak power consumption (66 W), or 30 TFLOPS/W based on a more usual 30-35 W power envelope. (Untether’s first generation chip, RunAI, could handle 500 TOPS of INT8.)

https://www.eetimes.com/untether-unveils-2-pflops-ai-chip-edge-roadmap/ 

Tekoäly etenee vääjäämättä!

keskiviikko 3. elokuuta 2022

PyCharm

Asensin Py Charmin Linux Fedora -koneelle. Asentui helposti asennuskeskuksesta. Sain kyllä toimintaan. Hirveästi on ominaisuuksia, ammattikäyttöön tarkoitettu. Vähän liian monipuolinen kun kokeilukoodit on kuitenkin pieniä. No, kokeilen nyt. 

https://www.jetbrains.com/pycharm/

PyCharmissa on kaiken maailman ominaisuuksia, vähän liikaakin. Itsellä on Linux on koneessa aika pieni näyttö niin siinä on liikaa tavaraa ja tekstikoko on kovin pientä. PyCharmissa pitäisi näytön olla aika iso. Itsellä ajan kannettavassa niin siinä näytön koko on pienehkö, olisko 13", pitäisi olla ainakin 24". Kokeilen nyt PyCharm, mietin onko muita vaihtoehtoja. Jotkut käyttävät ihan jotain emacs, itse en oikein tykkää kun en muista näppäimistöjä muutenkaan.

https://realpython.com/pycharm-guide/

Python koodia

Tässä on tullut koodattua Pythonilla jotain kokeiluja. Hieno kielihän Python on. Olen käyttänyt online Pythonia. Siinä ei tarvitse asentaa mitään. Nyt on tullut jo sen verran koodattua, että online on vähän rajoittunut. Täytyisi miettiä mahdollista kehitysympäristöä. Pieni kokeilujahan ne minun ohjelmoinnit on mutta ohjelmointia ei oikein opi jos ei kokeile.

Ana Bell suosittelee Spyderiä eli se on harkinnassa.

https://www.spyder-ide.org/

Tässä on jossain vaiheessa tarkoitus kokeilla tekoälyjuttuja ja Spyder on siihen sopiva. Sitä käytetään datajutuissa. 

maanantai 1. elokuuta 2022

Python ympyrä

Olen tässä kokeillut Pythonia:

Esimerkkinä ympyrä ja ala.


class Ympyra:

    def __init__(self,sade):

        self.sade=sade

    def get_sade(self):

        return self.sade

    def set_sade(self,sade):

        self.sade=sade

    def ala(self):

        return 3.14*self.sade**2



ymp1=Ympyra(4)

print(ymp1.get_sade())


ymp1.set_sade(6)

print(ymp1.get_sade())


print(ymp1.ala())


Python tulkki Internetissä

 Internetissä on useita Python kääntäjiä, joita voi kokeilla ilman asentamista.

https://www.programiz.com/python-programming/online-compiler/

Pieniä koodin pätkiä voi hyvin kokeilla tällä opiskelumielessä.

lauantai 30. heinäkuuta 2022

Pythonin opiskelua 2

Olen tässä jatkanut Pythonin opiskelua. Olen katsonut Ana Bellin Python videoita.

http://www.mit.edu/~anabell/

Ana Bell on aika hyvä luennoitsija, ihan eri sarjassa kuin monet suomalaiset. Itse olen joskus ohjelmoinut: Basic, C, C++, Java, JavaScript, Mathematica, Matlab, Simulink, Pascal, HTML. Pitkään aikaan ei ole tullut ohjelmoitua. Pythonhan on varsin kehittynyt ohjelmointikieli. Sillä saa varsin pienellä määrällä koodia aika paljon aikaiseksi.

Ana Belliltä on tullut kirja ja itse käytän sitä pääasiallisena kirjana. Sehän on ihan peruskirja mutta sillä pääsee alkuun. Se lähtee melkein nollasta. 

https://www.amazon.com/Get-Programming-Learn-code-Python/dp/1617293784

https://www.simonandschuster.com/books/Get-Programming/Ana-Bell/9781617293788

Luen kirjaa e-kirjana. Tykkään kyllä enemmän perinteisistä kirjoista, niihin voi tehdä muistiinpanoja marginaaleihin, mm. Stalin teki näin.

https://www.adlibris.com/fi/kirja/get-programming-9781617293788

https://ocw.mit.edu/courses/6-0001-introduction-to-computer-science-and-programming-in-python-fall-2016/

Itse olen kurssin katsellut läpi ja se on aika kurssi. Ilmainen.

https://ocw.mit.edu/courses/6-0001-introduction-to-computer-science-and-programming-in-python-fall-2016/video_galleries/lecture-videos/

tiistai 26. heinäkuuta 2022

Pythonin opiskelua

Olen tässä kirjoitellut, että olen opiskellut Pythonia. Vähän olen kirjoja lueskellut mutta pieneksi on jäänyt.

https://www.w3schools.com/python/

Pythonhan on hieno kieli, todella kehittynyt ja edistyksellinen ja sillä voi tehdä aika monenlaisia juttuja. Aikaa sen oppimiseen kuitenkin menee. Pelkkä ohjelmointikielen osaaminen ei riitä pitkälle vaan pitää ymmärtää myös algoritmeja ja paljon muuta.


https://www.tutorialspoint.com/python/index.htm

https://realpython.com/

sunnuntai 10. heinäkuuta 2022

Copilot

Tekoälykoodari Copilot osaa ohjelmoi itsekseen.

https://venturebeat.com/2022/06/29/github-copilot-is-now-public-heres-what-you-need-to-know/

Ilmeisesti Copilot osaa ohjelmoida aika hyvin. Copilot kehittyessään voi hyvinkin säästää ihmisten aikaa sellaiseen koodaukseen, jota Copilot ei osaa tehdä. Ohjelmoinnissa on paljon sellaista hommaa, johon tekoälyapuri sopii. Ihmiselle jää sitten sellaisia hommia mitä kone ei osaa tehdä eli esim. sen päättäminen mitä ohjelma tekee ja miten. 

https://github.blog/2021-06-29-introducing-github-copilot-ai-pair-programmer/

https://jaliyaudagedara.blogspot.com/2022/06/playing-around-with-github-copilot.html

http://suppelaiset.blogspot.com/2022/02/tekoaly-koodaa.html

Tietokonealalle tämä on iso asia ja mahdollistaa kokonaan uudenlaisen liiketoiminnan. Suurempi tuottavuus tarkoittaa sitä, että tietokoneita voidaan käyttää paljon nykyistä laajemmin. 

Suurempi tuottavuus tarkoittaa suurempia liiketoimintamahdollisuuksia. Tietokoneet voivat levitä kokonaan uusille aloille jos tuottavuutta ei rajoita ihmisten voimat ja kyvykkyydet. Toivottavasti mennään pikkuhiljaa sellaiseen suuntaan, että tietokoneohjelman toiminta voidaan kuvata luonnollisella kielellä ja kone tekee sitten itsenäisesti koodin. Apuna voidaan tietysti käyttää erilaisia graafisia työkaluja, joilla selitetään ohjelman toiminta. Tietokoneohjelmissa on paljon toistuvia toimenpiteitä ja jos niiden suunnittelu voidaan automatisoida niin tuottavuus voi kasvaa valtavasti. 

lauantai 2. heinäkuuta 2022

Telia ja NPC

Telia tuo esiin ansiokkaasti NPC huonoista työoloista. Työoloja pitäisi kiireesti parantaa.

torstai 23. kesäkuuta 2022

Fujitsu 24" näyttö

Ostin käytetyn 24" näytön Fujitsulta. Näyttö on toiminut. Jalustan ja paneelin ruuvit oli laitettu kiinni jalustaan. Yksi ruuveista oli laitettu huonosti, meinasi jäädä kiinni siten, että sitä ei saa auki. Onneksi sain auki mutta tämä oli yksi vika siinä. Meinasi jäädä ruuvi jumiin. Mitään ohjeita ei näytön kanssa tullut mutta asennus oli aika yksinkertainen. Näytön jalka on tukeva ja tukee Pivot ominaisuutta ja sitä voi muutenkin säätää kotikäyttöön riittävästi.

https://taitonetti.fi/

Näyttöä ei enää ole saatavilla, rajoitettu erä. 

Fujitsun laitteessa on kaiuttimet mutta niiden äänenlaatu on heikko. 

perjantai 10. kesäkuuta 2022

EU lopettaa polttomoottoriautojen myynnin 2035

In the European Union, 10% of all vehicles are battery-powered cars. In other words, every tenth of the vehicle in the region is an electric car. This market is growing rapidly. So according to various estimations, the number of electric vehicles will be tripled by 2028. As you see, the fuel vehicles are ceding ground to the BEVs (battery electric vehicles). Yesterday, the European Parliament held a meeting in Strasbourg, France, and voted to pass a European Commission proposal to stop the sale of new fuel vehicles in the EU from 2035.

https://www.gizchina.com/2022/06/09/eu-wont-let-selling-fuel-vehicles-starting-2035/

Bensa auton viimeiset hetket ovat käsillä. Siirrytäänkö hevoskuljetuksiin?

torstai 9. kesäkuuta 2022

Taitonetin tietokone toimii edelleen hyvin

Vähän aikaa sitten ostettu Taitonetin tietokone toimii edelleen hyvin, ei ole ollut ongelmia. Kone on ainakin omassa käytössä nopea. Hinta oli noin vähän päälle sata euroa postikulujen kanssa. Olen käytellyt lähinnä selainta. Ei tässä paljoa muuta käytetä kuin selainta. Koneessa Windows 10 ja sekin on toiminut ihan hyvin.

torstai 19. toukokuuta 2022

tiistai 17. toukokuuta 2022

Uusi tietokone Taitonetistä

Ostin sitten uuden käytetyn tietokoneen Taitonetistä. Pöytäkoneen hinta oli vähän päälle 100€ postikulujen kanssa. Hyvin on toiminut - olen käyttänyt siinä Windows 10:tä. SSD:tä on sen verran vähän eli 120Gt eli ei siinä montaa käyttöjärjestelmää voi pitää. Itsellä on aina ollut yksi Windows kone jos vaikka sitä tarvitsee jossain. Aika hyvin on Linuxilla pärjätty. Päivitin juuri kannettavaan Fedora 36 ja se on toiminut hyvin.

Taitonetti.fi

maanantai 28. maaliskuuta 2022

Peruspuhelin

 Nyt kun peruspuhelimet ovat taas muodissa niin Nokialla on näpsäkkä malli tarjolla.

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/587530/Nokia-105-2019-Dual-SIM-peruspuhelin-musta

Nokia 105 on hintaa 24€. Ei hän se ilmainen ole mutta on aika halpa. Siinä on taskulamppu ja se on kätevä.

Alcatel 20.03 on 19.90

https://www.gigantti.fi/product/puhelimet-tabletit-ja-alykellot/puhelimet/alcatel-2003-puhelin-tummanharmaa/14723

torstai 24. maaliskuuta 2022

Valtava kvanttiprosessori Ranskasta

Here's something we will only believe once we see it: A quantum computing chip the size of a large silicon wafer.

Paris-based quantum computing startup C12 Quantum Electronics is working on the multi-qubit chips in conjunction with CEA, the government-backed French research institution. CEA has an overall annual budget [PDF] of €5 billion and its own supercomputing bona fides, so at least the startup is getting some real research muscle behind it.

C12 said this new work is building from a "breakthrough in manufacturing quantum chips on 200mm silicon wafers." 200 millimeters equals roughly 7.8 inches in diameter, which is a very large surface on which to fabricate several qubits — short for quantum bits — the fundamental yet extremely delicate building blocks of quantum computers. Not many regular chip companies have even tried to make a wafer-size chip due to the multidimensional complexities involved. In recent memory, only Cerebras Systems comes to mind.

Sébastien Dauvé, CEO of the CEA-Leti lab, acknowledged the challenges ahead but said there is potential in combining C12's approach of making qubits using tiny carbon nanotubes with traditional CMOS processes used to fabricate wafers. They expect a "full final prototype" in 2024.

https://www.theregister.com/2022/03/24/oh_word_quantum_startup_says/ 

Suuret on suunnitelmat.

maanantai 21. maaliskuuta 2022

Nokia T20 4G -199€

Näkyy Nokia T20 4G lähtevän Gigantista 199 €:lla. Hinta on edullinen tabletista, joka kuulemma aika hyvä. Itsekin voisin ostaa sen mutta kun satuin ostamaan Samsungin 4G tabletin niin ei tarvetta ole nyt. Kahta samanlaista tablettia on vähän turha ostaa. Nokian T20:ssä on iso näyttö, ehkä vähän liiankin. En ole 10" tablettia koskaan käyttänyt, mutta oma Samsungi (jossa on alle 9" näyttö) on tähän asti ollut aika hyvän kokoinen. 10 tuuman näyttö voi olla jo liian iso, ainakin sitä kannattaa harkita tarvitseeko niin ison. Hinnaltaan Nokian T20 4G on kuitenkin hyvä ostos. Siinä ei tosin ole 5G:tä.

https://www.gigantti.fi/product/puhelimet-tabletit-ja-alykellot/tabletit/nokia-t20-tabletti-lte-64-gb/358667

Kannattaa huomata, että Nokia T20:n sisarmalli, jossa ei ole edes 4G:tä maksaa 30 euroa enemmän kuin 4G malli. Kannattaa olla tarkkana kännyostoksilla (ja tabletti).

Suppe suunnittelee

Googlers and UC Berkeley academics say they have devised a way to use artificial intelligence to design faster and smaller chips that accelerate artificial intelligence.

In a note shared on Thursday, the researchers said they have developed a deep-learning approach called PRIME that generates AI chip architectures by drawing from existing blueprints and performance figures. They claim their approach can produce designs that have lower latency and require less space than Google's in-production EdgeTPU accelerator and other designs made using traditional tools.

Google has quite an interest in this area. Last year, it said it had used machine learning to optimize the layout of one of its TPU designs. Meanwhile, traditional chip design toolmakers, such as Synopsys and Cadence, say they've added machine-learning to their software suites.

 https://www.theregister.com/2022/03/18/google_deep_learning_chip_design/

Tekoäly suunnittelee tekoälypiirejä. Tälläinen kehitys mahdollisesti räjäyttää tehojen kasvun, koska yhä tehokkaampi tekoäly voi kehittää tehokkaampia tekoälypiirejä.

 

tiistai 1. maaliskuuta 2022

Mooren laki

That’s the very familiar part of the SysMoore Era, of course. The Sys part needs a little explaining, but it is something that we have all been wrestling with in our next platforms. Moore’s Law improvements of 2X transistor density are taking bigger leaps to stay on track and are not yielding a 2X lowering in the cost of the transistors. This latter bit is what actually drives the semiconductor industry (aside from optimism), and we are now entering a time when the cost of transistors could rise a little with each generation, which is why we are resorting to chiplets and advanced packaging to glue them together side-by-side with 2.5D interposers or stacking them up in 3D fashion with vias – or in many cases, a mix of the two approaches. Chiplets are smaller and have higher yield, but there is complexity and cost in the 2.5D and 3D packaging. The consensus, excepting Cerebras, is that this chiplet approach will yield the best “tech-onomic” results, to use a term from de Geus.

https://www.nextplatform.com/2022/02/25/sysmoore-the-next-10-years-the-next-1000x-in-performance/ 

perjantai 18. helmikuuta 2022

Nokia T20 - 4G -194€

Nokian tabletin hinnasta on lähtenyt 1 euro pois eli nyt 194€. Itse pidän sitä varsin kohtuullisena hintana. Eihän se Nokia enää mikään bränditabletti ole mutta on ominaisuuksiltaan kuitenkin hintaansa nähden suhteellisen tosin ei mikään erityinen. Näyttö on iso. Itsellä on se Samsungin Galaxy Tab A7 ja se tuntuu aika isolta käteen. Nokian näyttö on niin iso että toimiiko se hyvin kädessä, ehkä liian iso. Suosittelen kokeilemaan sitä käytännössä ennen ostamista ettei tule ostaneeksi liian isoa.

Päivitys! Huomasin, että hinnasta puuttuu ALV eli ei olekaan niin edullinen.

https://www.dustin.fi/product/5011258689/t20-4g

https://www.dustin.fi/product/5011178708/tab-m10-fhd-plus

https://www.dustin.fi/product/5011266277/tab-p11-plus 

Hobbyhall näkyy myyvän käytettyjä tietokoneita

 Hobbyhallilta saa myös käytettyjä tietokoneita.

https://hobbyhall.fi/fi/tietokoneet-ja-pelaaminen/poytatietokoneet

keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Displayport HDMI-kaapeli

Tässä olen katsellut tietokonetta hajonneen tilalle ja huomannut, että monessa on Displayport portti monitorille. Omassa näytössä on HDMI mutta onneksi siihen saa väliin sellaisen kaapelin, jossa on muuntimet sisällä kaapelissa eli ei tarvita mitään turhia adaptereita vaan adapteri on rakennettu suoraan kaapeliin.

Tutkin markkinatilannetta vertasin Verkkokauppa.comin tarjontaan ja yllätyin, että halvin kaapeli oli Prismassa. Tämä on yllättävää sillä Prisma ei aikaisemmin ole mikään kauhean halpa ollut. Kannattaa siis tarkastaa saako Prismasta jotain mitä tarvitsee. Ei Prisma mikään superhalpa ole mutta ei se välttämättä ole sieltä kalleimmasta päästä.

tiistai 15. helmikuuta 2022

Nokia T20 - 4G - 195€

Nokian T20 tablettia saa alle 195 eurolla+postikulut. Hinnat ovat siten asiallistuneet.

https://www.dustin.fi/product/5011258689/t20-4g

Suhteellisen hyvä ostos alle kadella sadalla eurolla. Suurinpiirtein samalla rahalla saa muiltakin valmistajilta tabletteja.

Intel lisensoi x86-ytimiä

For that, Intel will license its most important asset, the x86 architecture, to those who want to make custom silicon. Depending on the application, customers will be able to mix up x86, Arm and RISC-V CPU cores as well as hardware acceleration units in a custom-designed chip that Intel fabricates.

"We have what we call a multi ISA strategy. That's the first time in Intel's history we'll license x86 soft cores and hard cores to customers who would like to develop chips," Bob Brennan, vice president of customer solutions engineering at Intel's Foundry Services, told The Register.

https://www.theregister.com/2022/02/14/intel_x86_licensing/ 

Lisääntyvä kilpailu pakottaa Intelin lisensoimaan x86 piirejään. Kilpailu parantaa ostajan asemaa.

https://etn.fi/index.php/13-news/13181-intel-laajentaa-analogiapiirien-valmistukseen'

http://en.people.cn/n3/2022/0211/c90000-9956347.html

https://www.theregister.com/2022/02/07/intel_riscv_investment/'

https://www.theregister.com/2022/02/15/global_cfo_semiconductors/

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Tietokone hajosi

Pöytätietokone hajosi ja nyt sitten ollaan ihan kannettavien varassa. Pari vanhaa pöytäkonetta löytyy mutta ne on sen verran hitaita ettei edes Linuxilla toimi kunnolla. Niissä on 1Gt muistia ja se on liian vähän. Hajonneessa pöytäkoneessa oli Windows XP eli aika vanha. Sillä hoidettiin aina jotain. Nyt sitten Windowsia ei enää ole yhdessäkään koneessa vaan kaikki ovat Linuxia.

Tässä täytyy katsastella uutta pöytäkonetta. Kyllä taloudessa pitää ainakin yksi pöytäkone olla. Nyt on kaikki koneet suhtellisen tehottomia. Kirjoittelen nyt Fedora Linuxilla. Olen ajatellut hankkia käytetyn pöytäkoneen. Niitä saa onneksi suhteellisen edullisesti, alle 200 eurolla. Sillä menee sitten pari vuotta.

https://www.tomshardware.com/news/tiny-core-linux-13-released

Jotkut Linuxnit toimivat aika pienellä teholla, mutta selaimet sun muut vievät silti tehoa aika paljon. Nykyään koneteho on sen verran halpaa ettei ihan viitsi kaikista kevyimpiä mahdollisia käyttöjärjestemiä käyttää.

keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Kvanttitietokone - 5000 qbittiä

A quantum computer with over 5,000 qubits based on the principle of quantum annealing has been put into operation at Germany’s Forschungszentrum Jülich, one of the largest interdisciplinary research centers in Europe. This is the first system of its kind outside North America. It was created by the Jülich Supercomputing Center (JSC) and D-Wave Systems. The new system, which has been installed in Jülich and will work closely with the JSC supercomputers, will be available to researchers across Europe.

https://www.eetimes.eu/a-quantum-computer-with-5000-qubits-now-in-europe/ 

5000 qbitin tietokone otetaan käyttöön Saksassa. Jostain olen lukenut, että miljoona qbittia on se raja, jonka jälkeen kvanttitietokoneet pystyvät tekemään laajalti sellaisia asioita, joihin eivät perinteiset tietokoneet pysty. Eli jos qbittien määrä saadaan tuplattua kerran vuodessa niin 2030 kvanttitietokoneet olisivat laajasti käyttökelpoisia.

tiistai 25. tammikuuta 2022

Nokia ja 6G

Finnish kit vendor Nokia has decided to have a go at describing what the next generation of mobile communication technology will be all about.

Specifically it was Bell Labs and its Core Research President Peter Vetter, in a blog/press release titled ‘Nokia’s vision for the 6G era’. If you want to hear it straight from the horse’s mouth, so to speak, check out Vetter’s video at the bottom of this story.

“Imagine a world that fuses the digital, physical and human domains to create revolutionary immersive experiences,” opens the blog, establishing a persistent theme. According to Nokia 6G is connected technology being so ubiquitous that the lines between human beings and the technology they use become blurred. Sounds great.

Cybernetic organisms and Terminator stuff spring immediately to mind but that’s probably giving Nokia and the other 6G stakeholders too much credit. More likely will be a milder dystopia in which there’s no escaping the predations of US hyperscalers like Google, Facebook and Microsoft, who will track our every move and have a god-like ability to punish us for every transgression.

 https://telecoms.com/513020/nokia-details-what-it-reckons-the-point-of-6g-will-be/

6G on iso askel eteenpäin. Pikkuhiljaa kaikki digitalisoituu.

torstai 20. tammikuuta 2022

Nokia T20 4G 10.4" 64GB

 Lyhyt kuvaus

  • Diagonaalikoko
    10.4 "
  • Asennettu koko
    4 GB
  • Alkuperäinen tarkkuus
    1200 x 2000
  • Väri
    Sininen
  • Laajakaistakäyttö
    3G, 4G
     
    Nokian tabletin hinta alle 200€. Kyllä se hintataso vielä tippuu ja rajusti.

maanantai 17. tammikuuta 2022

perjantai 14. tammikuuta 2022

Samsung Galaxy A7 Lite

Hankin Samsungin ja nyt on vuorokausi käytetty sitä. Laite on ihan hyvä, näyttö on iso ja kirkas. Väritoisto on ihan hyvä, ja samoin resoluutio. Perusnettikäyttöön laite on myös riittävän nopea. Pelaamista en ole kokeillut, kun en kauheasti kännypelaa. 

Laitteen näyttö on isohko, 8.7 tuumaa. Ainakin itselle koko sopii. Matkakäytössä vähän iso, mihinkään taskuun ei mahdu. Itsellä on laukku ja laitan sen sinne. Menee siellä hyvin. 

Laitetta saa alennusmyynneistä aika halvalla eli kannattaa Googlettaa. Käyttelen sitä tässä lisää vielä ja kirjoitan sitten lisää käyttökokemuksesta. Ihan tuntuu hyvältä laitteelta. Iskun kestoa ja sellaisia en testaa kun on oma kone. Laitehan ei nyt kauhean kallis ole eli siinä mielessä sitä voi suositella jos haluaa edullisen laitteen.

Matka käyttöön ei kyllä isompaa paljoa kannata hankkia. Itsellä pysyy kädessä, on aika isot kädet. Pienikätiselle laite voi olla liian iso. Näytön koko on yllättävän paljon isompi Xiaomin 6.55 tuumaaseen laitteeseen verrattuna.

Samsung Galaxy A7 Lite

Ostin sitten tabletin. Valinta meni Samsungiin. Eka Samsungi. Nokia ei loppupeleissä pärjännyt.

Kirjoittelet siitä arvostelun kun olen sitä enemmän käyttänyt.

maanantai 10. tammikuuta 2022

Kvanttitietokoneet

Quantum computers will not be general-purpose machines, though. They will be able to solve some calculations that are completely intractable for current computers and dramatically speed up processing for others. But many of the things they excel at are niche problems, and they will not replace conventional computers for the vast majority of tasks.

That means the ability to benefit from this revolution will be highly uneven, which prompted analysts at McKinsey to investigate who the early winners could be in a new report. They identified the pharmaceutical, chemical, automotive, and financial industries as those with the most promising near-term use cases.

https://singularityhub.com/2022/01/10/these-will-be-the-earliest-use-cases-for-quantum-computers/ 

https://www.mckinsey.com/business-functions/mckinsey-digital/our-insights/quantum-computing-use-cases-are-getting-real-what-you-need-to-know?cid=exp-pde-pro-mip-mck-oth-2201 

Kiinalla on suuret suunnitelmat kvanttitietokoneille.

Nokia T20 - 243€

Nokia T20 4G hinta on alentunut 243€. Pikkuhiljaa voi ruveta harkitsemaan ostamista.

https://cdon.fi/kodin-elektroniikka/nokia-t20-26-4-cm-10-4-1200-x-2000-pikselia-64-gb-4-gb-android-11-sininen-p80941854?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_term=Nokia%20T20%2C%2026%2C4%20cm%20%2810.4%22%29%2C%201200%20x%202000%20pikseli%C3%A4%2C%2064%20GB%2C%204%20GB%2C%20Android%2011%2C%20Sininen&utm_content=80941854&utm_campaign=prisjakt_fi_kodin%20elektroniikka%20%3e%20tietokoneet%20%3e%20oheislaitteet%20%3e%20tabletit

Outoa on, että CDONilla on sama Nokia usealla eri hinnalla, kannattaa olla tarkka ja valita halvin hinta.

keskiviikko 5. tammikuuta 2022

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14" 219€

Edullinen Lenovon Arm Chromebook.

https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/chromebookit/351436/lenovo-ideapad-3-chromebook-14-kannettava-14m836

Olen tässä katsellut sopivaa konetta mutta taitaa jäädä ostamatta. Nykykalustolla pärjää ihan hyvin. Kirjojen lukemiseen sopiva tabletti olisi kuitenkin mukava lisä konevalikoimaan. Linuxi pyörii hyvin tavallisessa käytössä mutta liikkuvan median tuottaminen ei kyllä laitteilla luultavasti onnistu. Tehorajat tulevat vastaan.

Samsung 24" - 69€

Samsung T35F 24" -näytön reunaton runko tarjoaa upean Full HD -resoluution kuvan 75 Hz virkistystaajuudella ja AMD FreeSync -teknologialla. joka takaa sulavan pelikokemuksen.

https://www.gigantti.fi/product/gaming/pelinaytot/226141/samsung-t35f-24-naytto 

Tosi edullinen Samsungin 24 tuumainen näyttö. Tästä ei enää paljoa halvempi voi olla.

Nintendoja Powerista 269€

Nintendo Switchejä on erä myynnissä Powerissa 269€. Verkkokauppa.comissa vastaava 299€.

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/77171/mqrsr/Nintendo-Switch-pelikonsoli-harmaa

maanantai 3. tammikuuta 2022

Microsoft huijaus - hanki Linux

Myymälästä ostetun tietokoneen kanssa hankittu huolenpitopalvelu tulee hyvittää kokonaisuudessaan palautetun tietokoneen lisäksi. Näin katsoo kuluttajariitalautakunta, joka tutki kaksi vuotta sitten palautettuun kannettavaan tietokoneeseen liittyvän riita-asian.

36 kuukauden huolenpitopalvelu, tai viruspaketti, olisi maksanut yhteensä 496,80 euroa. Ostajan mukaan paketti oli tarkoitettu käytettäväksi nimenomaan palautetun tietokoneen kanssa.

https://www.is.fi/digitoday/art-2000008514695.html 

Microsoft huijaa ihmisiä räikeästi. Maksattaa kaiken maailman palveluja ja muita. Siirtykää Linuxiin niin ei maksa mitään. Ilmaista.

lauantai 1. tammikuuta 2022

Russell, Stuart.: Artificial Intelligence: A Modern Approach, Global edition 4th 2022

Sain joululahjaksi tekoälyoppikirjan. Kirja on varsin vaikuttava ja suositeltava. Olen lueskellut ensimmäiset 60 sivua.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=russell+artificial+intelligence+a+modern+approach

http://aima.cs.berkeley.edu/ 

http://aima.cs.berkeley.edu/global-index.html

Ilmeisesti on suhteellisen kattava esitys eri tekoälyistä. Asian harrastajana on paha sanoa mitään kun ei niistä tiedä tarpeeksi. Kirja ei missään nimessä ole pelkästään teknologioista vaan myös yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Tekoälyhän on jo siinä mielessä mahtava, että tälläisen kirjoituksen voi tehdä tekoälyn avulla. Tätäkään ei olisi syntynyt ilman Googlea ja Internet tekoälyä.