keskiviikko 10. elokuuta 2011

Mathematica 8

Mathematica 8 pystyy tehokkaasti laskemaan vaikka mitä. On tässä pitänyt jo pidemmän aikaa asentaa Wolframin uusin koneelle mutta en ole jaksanut/viitsinyt tahi ehtinyt.
http://www.wolfram.com/mathematica/new-in-8/

Erityisesti vapaamuotoinen free-form linguistic input vaikuttaa hienolta.
http://www.wolfram.com/mathematica/new-in-8/free-form-linguistic-input/

Vapaamuotoisen inputin tekoälytulkinta on hyvin harvinaista nykymatematiikkaohjelmissa. WolframAlphasta löytyy vähän vastaavia (saman yrityksen tuote).
http://www.wolframalpha.com/

http://www.wolframalpha.com/input/?i=radius+earth+mars

http://www.wolframalpha.com/input/?i=earthquakes+in+iran

WolframAlphalta voi kysyä asioita ja sieltä saa vastauksia. Periaatteessa ominaisuus on hieno ja ainakin sillä voi tehdä sellaisia asioita joiden tekeminen olisi perinteisillä ohjelmointikielillä vaikeaa. Esim. C kieli ei osaa vastata kysymykseen kuinka paljon maanjäristyksiä on Iranissa mutta Mathematica osaa (tai ainakin WolframAlpha). C kielessä nyt ei ole mitään tekoälyä eli se ei osaa vastata ilman tolkutonta ohjelmointia yhtään mihinkään eli ihan idioottikieli. Itse pidän sitä järkevänä, että itse ohjelmointikieli on älykäs ja sitä pystyy ohjelmoimaan luonnollisella kielellä interaktiivisesti. Toivottavasti tämä suuntaus edistyy ja kehittyy. Jonkun verran on olemassa myös graafisia ohjelmointikieliä kuten Rhapsody ja Simulink jne. Nämä suuntaukset pitäisi yhdistää, että ohjelman voisi rakentaa jotenkin graafis tekstuaalisesti ja sitten se pätkä mitä ei pysty rakentamaan niin sen voisi kirjoittaa jollain yksinkertaistetulla lausekielellä, joka sitten tekoälyn avulla muutettaisiin täsmälliseksi ohjelmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti