Suositut tekstit

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Prosessori lehti lopettaa ilmestymisensä

Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Magazines aikoo lopettaa Prosessori-lehden. Lehti ilmestyy viimeisen kerran marraskuussa.
http://www.digitoday.fi/mobiili/2011/11/02/prosessori-lehti-lopettaa-ilmestymisen/201116009/66

Prosessori lehden loppuminen on suuri menetys Suomalaiselle huipputeknologia journalismille. Suomessa ei ole juurikaan julkaisuja, jotka käsittelisivät elektroniikkaa syvällisesti eli menetys on suuri. Itsekin olen tilannut Prosessoria, viime aikoina tosin ei ole tullut, mutta Prosessori oli silti yksi parhaista suomalaisista julkaisuista ja käsittääkseni vastaavaa ei ainakaan suomenkielellä ole. Englanninkielellä löytyy laadukkaita elektroniikka julkaisuja mutta suomeksi tilanne on kehno. Monet suomalaiset nettilehdet käsittelevät elektroniikkaa jossain määrin mutta aihe alueet keskittyvät pääasiassa tietotekniikkaan ja se on vain pieni osa elektroniikan kirjoa.

Aikanaan iso menetys oli myös Byten loppuminen, joka oli itselle se ensimmäinen kosketus huipputeknologiajournalismiin.
http://www.informationweek.com/byte/

http://en.wikipedia.org/wiki/Byte_(magazine)

Bytessä oli aikanaan hyvin syvällisiä artikkeleita tietokoneista ja vastaavia ei ole sitten tullut eteen. Ensimmäisen kerran luin Byteä muistaakseni alle 10-vuotiaana huonolla englannilla. Siihen aikaan ei vielä ollut Internettiä nykymuodossaan.

Korvikkeita Prosessorille:
http://www.eetimes.com/


 

1 kommentti:

  1. C'est la vie. Eli katoavaista on kaikki.

    Prosessori syntyi siten, että joskus AD 1977 kolme inehmoa (Taisto Leinonen, Ilpo Reitmaa ja Reino Jokisalo eli 2xDI, 1xins.) päättivät perustaa elektroniikan ja automaation lehden.

    Näistä RJa oli pakottanut TL:n lehteen Elektroniikkauutiset oto päätoimittajaksi joulukuussa 1969. Kun TL oli vetänyt lehteä vuoteen 1975 (siinä yksi vuosi radioamatöörijoukosta houkuteltuna yhden vuoden hyvä kollega Osmo A. Wiio, kun TL ei Otaniemen kiireiltään ehtinyt naputella uutisia ja pääkirjoituksia), EU oli huonossa hapessa ja siitä em. yllyke.

    Lehtikustantamon Tecnopress Oy ja rinnakkaisyhtiön Tecnomen Oy (nykyään Tecnotree Oy) rahat löytyivät TL:n paremman puoliskon säästötililtä ja niin tarjottiin lehden nimeksi mjuPa eli mikroprosessorit ja automaatio. Postilaitos ei hyväksynyt kreikkalaista kirjain myy (siis kuin mikro), joten nimeksi tuli uPa.

    Tällä nimellä lehteä tehtiin vuosi, TL päätoimittajana. Lehti oli ainoa pieni lehti, jolla oli oma latomakone (Compugraphic EditWriter 7500, edelleen TL:n varastossa, massa 350 kg, jos joku haluaa) ja oma repro.

    Vanhoista kamuista löytyivät todelliset toimittajataiturit Pekka Koistinen ja Lauri Kotilainen. Näistä Kotilainen käynnisti lehden HiFi ja Koistinen vaihtoi uPA:n nimeksi Prosessori.

    Loppu on historiaa, joka unohtuu Kreikan rytinän alle.

    Taisto Leinonen, DI
    pt. Elektroniikkauutiset 1969-1975
    pt. uPa 1978 (tätä ei Prosessori-lehden historiassa ole koskaan mainittu, tosin kyllä 25-vuotisjuhlassa, josta jäi hieno muisto)

    PS. Jos Eduskuntatalolle saadaan aikaan mielenosoitus, miksi ei tästä Sanomatalon eteen? Olisi ensimmäinen kerta, kun Erkko-konserni näkisi, että Suomen tulevaisuus on muun kuin taistelupelien menestyksen varassa.

    VastaaPoista